Со помош на овој трик, собните растенија секогаш ќе имаат доволно вода: Никогаш полесно, а цвеќињата ќе дишат

Фото: Unsplash

Прочитајте што треба да направите за вашите цвеќиња да имаат вода колку што е потребно во секое време.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by D. A. (@dayreeann)

Собните растенија го разубавуваат просторот и ја внесуваат природата во вашиот дом, но си бараат соодветна грижа и време.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by najah aniese bradley (@najahbradley)


Цветовите треба да се наводнуваат редовно, но не премногу. Сепак, многу луѓе прават грешки при наводнувањето на собните цвеќиња и од страв растението да не се исуши, тие додаваат премногу вода.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by shanaya’s Garden (@shanayasgarden)

Како резултат на тоа, лисјата започнуваат да ја менуваат бојата, паѓаат, па дури може да дојде и до појава на габи во земјата, а сето тоа е погубно за вашето растение.

Но, со помош на еден едноставен трик, можете да го спречите претераното наводнување на вашите собни зелени убавици.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anna (@flower_banter_merchant)

За да можат растенијата да добијат доволно вода, потребна ви е коцка мраз. Едноставно ставете ја коцката мраз врз земјата на цвеќето и оставете полека да си се топи на собна температура.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Plant Enthusiast (@plntproblem)


На тој начин, растението постепено ќе внесува вода, така што нема да имате грижи дали земјата во саксијата е премногу сува или влажна.

Во зависност од големината на растението е и количината на коцки мраз која ќе ја користите.

Ако е помала саксија ставете една до две коцки мраз, а кај поголемите зголемете го бројот на коцки мраз се додека земјата убаво и постепено не се навлажни.

Овој трик не е соодветен за нежните собни растенија. Ледените коцки може да им приредат студен шок, но кај растенијата со подебели корени може слободно да го користите овој трик. Соодветен е само за собни растенија. Растенијата кои се наоѓаат на вашата тераса или двор продолжете да ги наводнувате на класичен начин.

Видео на денот