Помфритот ќе биде поздрав со закон: Се воведуваат нови стандарди во прехранбената индустрија во Србија

Помфрит / Фото: Pexels/Marco Fischer

Чипсот и помфритот наскоро ќе бидат обврзани со закон да бидат поздрави. Со новиот Правилник за максимални концентрации на одредени загадувачи во храната се намалуваат дозволените концентрации на отрови во прехранбените производи.
Србија со воведување на нови стандарди во производството на храна ги усогласува регулативите со правилата на Европската унија и со тоа се приклучува на земјите кои даваат приоритет на безбедноста и квалитетот на храната. Експертите посочуваат дека тоа би можело значително да го намали количеството на прехранбени производи кои се враќаат од границите на ЕУ поради непочитување на прописите- пишува Новости.

Една од најзначајните промени е токму намалувањето на одредени материи во храната. Така, границата на акриламид, органско соединение што се формира при пржење, печење или печење храна на високи температури, е намалена. Оваа канцерогена супстанца е поврзана со туморски заболувања, а студиите на животни покажуваат штетни ефекти врз мозокот, репродуктивниот систем, нормалниот раст и развој на фетусот.

– Овие опасни материи ги има во помфритот, чипсот, бисквитите и крекерите, но и во пекарските производи, житариците, никнатиот зеленчук, пржените јаткасти плодови, па дури и во храната за бебиња – предупредуваат експертите.

Со промена на граничните вредности, компирот и чипсот не смеат да содржат повеќе од 750 микрограми акриламид по килограм, додека границата за бисквити и колачи е поставена на 350.

Ова ограничување има посебна тежина кога се знае дека многу производи кои содржат акриламид често се наоѓаат на менито на децата и адолесцентите.

Со промените се намалуваат и нивоата на дозволено присуство на микотоксини, кои се голема опасност по здравјето на луѓето. Поточно, со Правилникот се намалуваат границите на афлатоксинот Б1 во житариците, сувото овошје и јаткастите плодови. Ваквото суво овошје што им се нуди на потрошувачите не смее да содржи повеќе од 20 микрограми афлатоксин Б1. Ова е дозволената концентрација по килограм за преработени производи, додека кикириките, бадемите или ф’стаците не смеат да содржат повеќе од 80 грама од овој отров.

Промените утврдија и нови концентрации на патулин, кој е познат по неговата токсичност за луѓето. Се произведува од одредени видови мувла. Патулинот го има во различни мувлосани овошја, зеленчук, житарки, но најчесто во јаболката и производите од јаболка. Во овошните сокови и нектари се дозволени најмногу 50 микрограми по килограм, додека производите наменети за деца, како што се сокот од јаболка или бебешкиот сок, имаат построга граница од 10 микрограми на килограм.

Како што истакнуваат експертите, овие ограничувања се насочени кон производителите на храна, но и кон оние кои ги контролираат и ќе мора да спроведат ригорозни инспекции за да се осигураат дека контаминацијата се одржува под пропишаните нивоа. Новите правила ќе треба да се почитуваат во продавниците за здрава храна, пекарниците, кондиторските и безалкохолните пијалоци, продавниците за брза храна… Имено, значителен дел од прехранбената индустрија ќе мора да се прилагоди на новите регулативи.

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот