Полска гради ограда кон Белорусија, а наскоро и кон Украина

Состојбата на мигрантскиот бран на полско-белоруската граница ексалира/ Фото: ЕПА

Лидерот на полската владејачка партија Право и правда, и вицепремиер за безбедност Јарослав Качински, најави дека оградата што Полска ја гради на границата со Белорусија поради мигрантите можеби ќе треба да се прошири до границата со Украина, бидејќи Полска мора да биде подготвена да се одбрани од хибридна агресија. која доаѓа од Исток.

„Не исклучувам дека оградата на границата ќе мора да се зајакне и да се прошири до границата со Украина. Не знаеме во која насока ќе оди оваа агресија, според кој модел ќе постапат Русите, бидејќи тие стојат зад неа. „Москва сфати дека е дојдено време да се стави крај на работите што и се важни“, рече Качински во интервјуто објавено денеска од десничарскиот провладин весник Газета Пољска Кодјење.

 

Јарослав Качински/ ФотоEPA-EFE/LESZEK SZYMANSKI

Качински  жали за ,  како што рече  тоа што Западот со години гледал кон намерите на Москва со поттецнување.

„Многу пати се обидуваше да го привлече на своја страна, залажувајќи се со некоја утописка визија за таа држава Но Русија успеа да има корист од таквите постапки“, рече Качински.

Лидерот на полската владејачка партија, формално вицепремиер, но во реалноста клучен полски функционер кој одлучува наместо претседателот и премиерот, во интервју ја обвини Европската унија за спроведување на наводната идеја за Берлин и новиот Германец. владата го повика IV Рајх да ја претвори Европската унија во федерација.

 

„Доколку ние, како Полјаци, прифатиме такво модерно државјанство, тие би не деградирале на различни начини. А лудилото на енергетската трансформација без пресметување на трошоците, економски и социјални, би ги довело полските семејства во мизерија во рок од една деценија“, рече Качински.

Лидерот на Право и правда ја обвини Европската Комисија дека радикално го отфрлила основниот европски договор, а Судот на правдата на ЕУ, кој неколкупати ја казни Полска за судските реформи, но и за еколошкиот спор околу рудникот за лигнит Туров на чешката граница, стана основна алатка.во планот за федерализација на Европа.

ЕУ Брисел/ Фото: МИА

Лидерот на полската владејачка партија ја обвини ЕУ дека основниот договор престанал да биде обврзувачки, а новиот законодавец станал Судот на ЕУ.

Европската комисија во средата започна постапка против Полска поради одлуката на Уставниот суд на земјата за делумно оспорување на надмоќта на европското законодавство над националното право и и даде рок од два месеци на Варшава да реагира, а доколку не се усогласи, ќе биде поднесена нова тужба против Полска. Судот на правдата на ЕУ во Луксембург.

„Одлуката на полскиот Уставен суд е кршење на општите принципи на автономија, надмоќ, ефикасност и единствена примена на правото на ЕУ. Полскиот уставен суд ги прекршува одредбите од основниот договор на ЕУ за правото на граѓаните на правично судење. “ соопшти ЕК веднаш откако ја покрена постапката.

Полска, како и Унгарија, со години се во спор со ЕУ поради ризикот за владеењето на правото и основните демократски вредности. Тие се бранат дека иако националните судови се во исто време и судови на ЕУ, тоа што земјите-членки не го делегирале на европско ниво, на Брисел, на нив е одлучувањето за правдата како да ја реформираат.

Брисел потврдува дека реформите навистина се прашање на членките, но инсистираат на тоа дека реформите не смеат да ја загрозат независноста на судството, владеењето на правото и правото на Европејците на правично судење, како што е предвидено во суштинскиот договор на ЕУ и во договорот на Советот на Европа. Европската конвенција за човекови права.

Видео на денот