13 C
Скопје

Поглед кон Скопје од птичја перспектива

Доријан Миловановиќ е визуелен уметник, кој неодамна ја смени перспективата и се вивна во облаците. Последниве неколку години работи на свој видеопроект за Скопје, кој вклучува агли од птичја перспектива направени од кровови на згради, околните скопски брда и планини. Во целиот тој материјал ќе бидат вклучени и снимки со дрон, а воедно успева да сними и агли што претходно му биле недостапни. Долги години фотографира во својот град, меѓутоа отсекогаш го интересирало како изгледа градот Скопје од горе. Направените фотографии се своевидно истражување и откривање на тие нови перспективи на Скопје.

Железничка станица
УКИМ
Даутпашин амам
Плоштад „Скендербег“

(Текстот и фотографиите се објавени во „Културен печат“ број 75, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 3-4 април 2021)

Прочитајте и...  Дел од Радишани без вода

Поврзани вести

Награда „Денес“: Четири кандидатки за уметнички престој во Њујорк

Тони Димков

Изложба во МКЦ: Проширено поле на графичката уметност

Тони Димков

Интервју со режисерката Нела Витошевиќ: Глобалната криза кристално јасно го отслика моментот колку сме потонале како цивилизација

Тони Димков

Европски стрип-проект: Логистичка поддршка за развој на деветата уметност

Тони Димков

Разговор со писателот Владимир Илиевски: Историјата како моќна подлога за книжевно дело

Тони Димков

Танц Фест Скопје 2021 објави повик за млади кореографи

Тони Димков

Остави Коментар