Поетско гостување онлајн: Наташа Сарџоска ќе учествува на поетски фестивал во Колумбија

Поетесата Наташа Сарџоска на 14 септември ќе гостува со директно обраќање во живо преку современите технологии на врвниот поетски фестивал во Меделин, Колумбија, и на интерактивен начин ќе разговара со многубројни гледачи и следбеници на оваа спектакуларна поетска манифестација во градот на вечната пролет. Таа ќе рецитира свои стихови на македонски јазик, но исто така и на шпански јазик на којшто и твори, пишува и преведува.

Фестивалот го следат над 500.000 гледачи ширум светот и неговото јубилејно 30-то издание се одржува со вонредни мерки од август до октомври 2020. На него годинава имаат свој виртуелен простор и големите светски поети, како Адам Загајевски, Хасан Зактан, Џуан Маргарит, Луис Фелипе Сарменто, Уго Мухика, како и поетесите Агнета Фолк, Нурдуран Думан, Хана Ескобар, Марисол Годој, Милена Ерколани и повеќе од стотина други светски автори.

Прочитајте и...  Интервју со писателот Благоја Иванов: Старата чаршија е магија што никогаш не ме напуштила

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 48, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 12-13 септември 2020)

Прочитај повеќе

Интервју со писателот Благоја Иванов: Старата чаршија е магија што никогаш не ме напуштила

Тони Димков

СМУМ: Фестивалот „Златна лира“ ќе има осум концерти

Тони Димков

Разговор со актерот Ивица Димитријевиќ: Повеќе генерации се чувствуваат изгубено, не само нашата

Тони Димков

Нов роман од Владимир Јанковски: Микс од преплетени приказни

Тони Димков

Поетска книга: Судбинска поезија од Раде Силјан

Тони Димков

Стручна книга: Значењето на односите со јавноста согледано од новинарката Каролина Мицевска

Тони Димков

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Министерство за култура: Мандатна визија што се потпира на три главни столба

Тони Димков

Заврши 19. издание на фестивалот „Синедејс“: Цело Скопје стана кино-простор

Тони Димков

Поетска награда: „Дон Луиџи де Лиегро“ за Наташа Сарџоска

Тони Димков

Театарска награда: „Будење на пролетта“ победи на МТФ „Скупи фестивал“

Тони Димков

Денови на македонска музика: СОКОМ ги додели наградите за најуспешните творци и изведувачи

Тони Димков

Струшка музичка есен: Музиката во/низ просторот и времето

Тони Димков