Подарок

Виц на денот
Виц на денот / Фото: Архива на „Слободен печат“

Си биле тројца рибари и ловеле риба на Дојранско Езеро. Едниот фаќа златен крап. Крапот му проговорува со човечки глас.
– Пушти ме во водата и ќе ти дадам еден подарок.
– Каков подарок? – прашува заинтересирано рибарот.
– Избери си сам: Голема љубов, голема мудрост или милион денари.
– Сакам мудрост! – без многу размислување вели рибарот.
– Готово! – рекол златниот крап и скокнал во езерото.
Другите двајца рибари некое време го гледале својот пријател и конечно еден од нив рекол:
– Ајде кажи нешто мудро бе?
– Требаше да ги земам парите.

Видео на денот