Почина Свето Серафимов, легендата на македонското новинарство

Свето Серафимов/ Фото: МИА

Денеска, на 14 ноември 2021, на 93-годишна возраст почина легендата на македонското
новинарство, Свето Серафимов.

Роден во 1928 година, во Тетово, Свето Серафимов, на страниците на „Нова Македонија“ ги креираше стандардите на македонското новинарство во средината на 20 век, и тоа сосема на нивото на тогашниот врвен светски журланистички професионализам, додека во 1956 година е предводник на борбата за независност на Кипар од британскиот колонијализам.

Свето Серафимов  речиси до крајот на животот се занимаваше со преводи. Има преведено повеќе од стотина книги на македонски јазик.

Серафимов ќе биде погребан на гробиштата во скопското село Орешани, в понеделник, на 15 ноември.

Видео на денот