Почина Кирил Псалтиров, доајен на македонското глумиште

По долго и тешко боледување, вчера во Скопје почина Кирил Псалтиров, доајен на македонското глумиште.

Тој беше еден од првата генерација на актери кои излегоа од Академијата на драмски уметности во Скопје и целиот свој работен век го помина во Македонскиот Народен театар. Таму одигра бројни улоги во најпопуларните престави како „Госпоѓа министерка“, „Чорбаџи Теодос“, „Женидба“, „Ревизор“ и многу други, а посебен печат остави со својата улога како Тевје во врвниот мјузикл „Свирачот на покрив“.

Играше во многу македонски филмови како „Пред дождот“, „Најдолгиот пат“, „Време води“, „Пресуда“, „Мисија Лондон“ и многу други, како и во бројни ТВ-серии како „Илинден“, „Волшебното самарче“, „Во светот на бајките“, но и во популарните македонските народни приказни и „Трврдокорни“, каде посебно забележани беа неговите улоги во кои ги глумеше војводите Христо Узунов и Дедо Иљо Малешвски.

Соработуваше со повеќе национални телевизии и оствари бројни проекти во нивните продукции.

Погребот ќе се одржи денеска во неговиот роден град Кочани.

Видео на денот