Почина Ашанти Смит, тинејџерката чие тело старееше неконтролирано: Осум години за секоја година од нејзиниот живот

Ашанти Елиот Смит
Фото: Profimedia

Ашанти Елиот Смит страдала од ретка болест, синдром HGPS или Хачинсон Гилфорд Прогерија, исто така познат како синдром – Бенџамин Батон. Во 2014 година, лекарите изјавија дека не очекуваат девојката да живее подолго од нејзиниот 15 – ти роденден.

Храбрата девојка се избори многу повеќе од тоа, но, за жал, почина на свои 18 години. Лекарите велат дека нејзиното тело било на возраст на 144-годишник.

Ашанти Елиот Смит
Фото: Profimedia

Болеста на Ашанти е исклучително редок синдром што се должи на фактот дека таа старее неконтролирано – осум години за секоја година од нејзиниот живот.

Ашанти почина покрај мене, нејзиниот татко и наша блиска пријателка. „Мораш да ме пуштиш“, беше последното нешто што ми го кажа Ашанти пред да почине, изјавила нејзината мајка, Фиби Луис Смит.

Фото: Profimedia
Фото: Profimedia

Фиби изјавила дека погребот ќе биде организиран со многу бели коњи, пердуви и знамиња во бои на виножито.

Нејзиниот живот беше чиста радост. Прогеријата влијаеше на нејзината подвижност, но не и на радоста на животот. Ја обожував, таа беше брилијантна и со неверојатен дух, изјавила нејзината мајка.

Видео на денот