Ослободете се од нив што е можно побрзо: Овие три навики ја исцрпуваат вашата животна енергија

ЕНЕРГИЈА
Фото: Unsplash

Дали чувствувате дека ви недостасува енергија и мотивација ? Дали го знаете чувството дека после работа немате енергија за вашето семејство, партнер, себе, пријатели?

Причината за недостаток на енергија може да се скрие во вас, во негативните верувања и отровните навики . Надглeудувајте се неколку дена, пишувајќи на што губите време, што ве прави среќни, што ве обесхрабрува. Проверете дали ги имате следните 3 токсични навики во вашите белешки.

Еве 3 работи што ја трошат вашата животна енергија без дури и да забележите:

Озборувања, жалење, осуда

Ако озборувате , осудувате некого или постојано учествувате во разговори во кои има полемика за животот на некој друг, тогаш вашата енергија е загрозена. Овој вид разговор ја исцрпува позитивната енергија и после него се чувствувате уморни, празни и незадоволни. Заменете ја отровната комуникација со конструктивна, сменете го разговорот во друга насока, не поддржувајте такви разговори. Наместо да се жалите, размислете како можете да ги решите вашите предизвици.

Вклучување во туѓи ситуации, негативни настани

Важно е да направите енергетски штит околу вас, така што негативната енергија на некој друг да не се пресели во вашето енергетско поле. Секогаш треба да имате развиена емпатија и да им помагате на другите, но ако премногу се оптеретувате со туѓите проблеми, привлекувате негативна енергија. Ако сите наоколу почнат да страдаат, дали ќе му биде полесно на оној што страда? Наместо да се грижиме, многу е поважно да одржуваме внатрешна рамнотежа, хармонија и да им помагаме на другите кога сме мирни и избалансирани. Правејќи го ова, ќе имате поголема корист за личноста на која сакате да и помогнете.

Фокусирајте се на решението, а не на проблемот

Ако постојано се фокусирате на една ситуација одново и одново, размислувате дали сте можеле да кажете нешто поразлично, што ви кажал некој, како сте можеле да ја избегнете грешката … Враќањето во времето и деталното анализирање на проблемот нема да ви помогне. Наместо на проблемот, започнете да се фокусирате на решенијата . Направете стратегија како да ја решите ситуацијата и чекор по чекор нема да има повеќе проблеми.

Видео на денот