По стапките на Данска и Белгија: Британски компании бараат четиридневна работна недела

Лондон, Британија/ Фото Grant Rooney / Alamy / Alamy / Profimedia

Стотина компании од Велика Британија се пријавија за постојана четиридневна работна недела за сите нивни вработени, за иста плата, што претставува пресвртница во кампањата за суштинско менување на пристапот на Британија кон работата, пишува „Гардијан“.

100-те компании имаат 2.600 вработени, што е многу мал процент од вкупното работоспособно население на Британија, но групата „Кампања за четиридневна недела“ се надева дека тие ќе бидат авангарда на големата промена.

Поддржувачите на четиридневната работна недела велат дека петдневната шема е „мамурлак од старата економска ера“. Тие тврдат дека четиридневната недела ќе ги поттикне компаниите да ја подобрат својата продуктивност, што значи дека можат да го создадат истиот резултат работејќи помалку часови. За некои фирми кои претходно ги воведоа овие политики се покажа како корисен начин за привлекување и задржување на вработените.

Двете најголеми компании што се регистрираа се „Атом Банк“ и глобалната маркетинг компанија „Авин“, кои имаат околу 450 вработени во Британија. Тие се акредитирани со четиридневната неделна кампања, што значи дека покажаа дека навистина ги намалија часовите за работниците наместо да ги принудуваат на подолги денови.

Адам Рос, извршен директор на „Авин“, рече дека усвојувањето на четиридневната работна недела е „една од најтрансформативните иницијативи што сме ги виделе во историјата на компанијата.

„Во текот на последната година и половина, не само што видовме огромно зголемување на расположението и благосостојбата на вработените, туку истовремено, нашата услуга и односите со клиентите, исто така, имаат корист“.

Кампањата во Британија, исто така, ја координира најголемиот пилот-проект во светот за околу 70 компании, кои вработуваат околу 3.300 работници, за да ја усвојат четиридневната работна недела во пробна фаза со истражувачи од универзитетите во Кембриџ и Оксфорд, колеџот во Бостон неколку невладини организации.

Во септември, 88% од тие компании во истражувањето на средината на пробниот период рекоа дека четиридневната работна недела функционира „добро“ за нивниот бизнис во таа фаза од пробувањето. Околу 95% од анкетираните компании рекоа дека продуктивноста или останала иста или се подобрила од воведувањето.

Џо Рајл, директорот на кампањата во Британија, рече дека има зголемен моментум во усвојувањето на четиридневната работна недела, дури и кога компаниите се подготвуваат за долга рецесија.

„Сакаме да видиме четиридневната недела без губење на платата да стане нормален начин на работа во оваа земја до крајот на деценијата, така што имаме за цел да регистрираме многу повеќе компании во следните неколку години“, рече тој.

Меѓу земјите кои имаат воведено четиридневна работна недела се Исланд, Белгија, Шкотска, Јапонија, Финска и неколку други.

Видео на денот