Пленковиќ: Нема да дозволиме да падне стандардот на граѓаните поради растечката цена на енергенсите

Андреј Пленковиќ
Андреј Пленковиќ / Фото: EPA-EFE/Virginia Mayo / POOL

Хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ изјави дека сега кога се обезбедени пари за закрепнување на економијата по кризата со корона пандемијата , владата нема да дозволи да падне стандардот на граѓаните поради цените на енергијата, и доколку продолжи цената на енергенсите да се качува , достапни се дополнителни алатки за калибрација. нивните цени.

„Се презентираат нацрт -стратешки документи, и започнавме преговори со Европската комисија“, за цената на енергенсите  соопшгти кабинетот на Пленковиќ

Коментирајќи го зголемувањето на цените на горивото и влијанието врз индустријата, хрватската влада соопшти дека на речиси сите стопански гранки во државата им се кофинансирани трошоците за гориво.

Видео на денот