Платини му се врати на фудбалот

Поранешниот претседател на УЕФА, Мишел Платини, кој беше суспендиран поради корупција, има нова работа во фудбалот.

Тој ќе му биде личен советник на Филип Пијат, претседателот на ФИФПро, асоцијацијата на професионални фудбалери.

Мишел Платини во 2016 година поради земање сомнителна исплата во висина од два милиони евра од страна на првиот човек на ФИФА, Сеп Блатер, беше осуден на седумгодишна забрана за вршење на било каква функција во фудбалот. Но, по жалбата, казната на Платини беше намалена и истече во октомври минатата година.

– Со оглед неговите знаења и позициите што ги имаше во минатот, тој ќе биде важен за нас и неговиот глас ќе се слуша. Го познавам Мишел од 1972 година и знам дека може многу да ни помогне да станеме подобри. Засега, тој ќе нема да добива хонорар за своите услуги – изјави Пијат

Видео на денот