Пиштолот со кој е убиен Били Кид продаден на аукција за шест милиони долари

фото: Инстаграм

Пиштолот со кој е убиен познатиот американски криминалец од 19 век, Били  Кид, продаден е на аукција во Лос Анџелес за 6,03 милиони долари, што е рекордна цена за продажба на пиштол.

Првичната почетна вредност на  оружјето била меѓу 2 и 3 милиони долари.

Пиштолот му припаѓал на познатиот шериф Пет Герет, кој успеал да му влезе во трага на одметникот и да го убие на 14 јули 1881 година во Ново Мексико. Били Кид тогаш имал 21 година.
Аукциската куќа „Бонамс“ откри дека оружјето е многу сочувано и е во добра состојба.

Били Кид, роден како Хенри  Мекарти и познат под псевдонимот Вилијам Бони, бил прочуен бандит кој најголем дел од животот го поминал во бегство. Неговиот живот е  инспирација за филмови снимени за него како и за Пет Герет.

Видео на денот