Петровска го повика Чулев на ТВ дуел, вели постапката за чизмите ја водел Ѓоко Поповски

Ова се наведува во реакцијата на дополнителната заменик-министерка за внатреши работи Славјанка Петровска на денешната прес-конференција на техничкиот министер за ввнатрешни работи Наќе Чулев.

Постапката за спроведување на набавка на високи специјални чизми за полицијата била водена од поранешниот помошник министер за внатрешни работи Ѓоко Поповски. Во истиот тој период била донесена одлука за спроведување јавна набавка на 3000 полициски чизми во вредност од 15 милиони денари, бил објавен оглас за неа, била донесена Одлука за избор на најповолен понудувач од трите доспеани понуди и на 17 април 2016 година бил склучен Договор за набавка со избраниот понудувач. Со тој договор МВР прифати права и обврски кои произлегуваат од него.

Ова се наведува во реакцијата на дополнителната заменик-министерка за внатреши работи Славјанка Петровска на денешната прес-конференција на техничкиот министер за ввнатрешни работи Наќе Чулев, кој истакна дека постојат индиции за злоупотреба на службена положба во постапки поврзани со јавна набавка на три илјади пара полициски чизми од фирмата „Пинко Кирил” ДООЕЛ, во вредност од 15 милиони денари, за кои две акредитирани лаборатории констатирале дека не ги задоволуваат барањата од техничката спецификација на МВР. Целата постапка за јавната набавка на чизми за полициските службеници, според Чулев, е направена во времето на поранешниот министер, а сега технички премиер Оливер Спасовки.

-ВМРО-ДПМНЕ повторно си го покажува своето вистинско лице низ нивниот вообичаен манир – за сопствените пропусти, грешки и злоупотреби, да обвинува друг. Во таа насока е и последната прес конференција на техничкиот министер Чулев, кој обвини за набавката на 3000 рала високи специјални чизми за полиција, се наведува во реакцијата на Петровска.

-Во интерес на вистината и соочување со аргументите, а со цел граѓаните да бидат запознаени со реалноста, го охрабрувам министерот Чулев да ја прифати поканата за ТВ дуел, која ни беше упатена на двајцата. На тоа соочување ќе ги отвориме сите прашања кои му се нејасни, и за кои нецелосно и неточно ја информира јавноста, истакна таа.

Прочитајте и...  Над 30.000 смртни случаи од Ковид-19 во Франција

Во реакцијата се додава дека Чулев во обид да обвини за наводен криминал, прочитал текст во кој намерно ги сокрил реалните факти.

Освен дека постапката за набавка била водена од Ѓоко Поповски, во реакцијата се наведува и дека согласно процедурата, понудувачите во јавната набавка имале обврска да достават мостра од чизми и сертификат за исполнување на техничките спецификации од набавката.

Сите три понудувачи доставиле сертификати за понудените мостри, но само сертификатот на едниот понудувач целосно ги исполнувал условите од техничката спецификација, по што неговата понуда била земена предвид при евалуација во понатамошната постапка, а другите две понуди ги отфрлила како неприфатливи, по што бил и склучен Договорот за набавка на стоки, се вели во реакцијата.

-Потоа, согласно договорот, пред испорака на стоката, МВР го искористило правото да изврши дополнителна проверка на квалитетот со правење на анализа на случајно избран примерок во независна овластена институција за контрола на квалитетот. Таква анализа е направена во Макконтрол Скопје и утврдено е дека има одредени недостатоци во поглед на бараната техничка спецификација. Поради несогласување со наодите од анализата, носителот на набавката на сопствен трошок направил нова анализа во независна лабораторија во Р.Србија и согласно сертификатот од оваа лабораторија е констатирано дека постои само една ставка која отстапува за 7 отсто од техничката спецификација, што не влијае врз квалитетот на производот, се додава во реакцијата на Петровска.

Прочитајте и...  СЗО покрена кампања за откажување од пушењето

Бидејќи во тој временски период истекувал и рокот за испорака, како и важноста на банкарската гаранција за квалитетно извршување на договорот, не е продолжен ни рокот за испорака, ни важноста на банкарската гаранција, додава таа и вели дека за цело тоа време стоките остануваат во магацините ангажирани од страна на носителот на набавката, без насоки од страна на договорниот орган во смисла на раскинување на договорот и враќање на стоките или барање решение за корекција на квалитетот на спорните карактеристики на чизмите.

На 14 февруари 2017 и на 20 март 2017 година, се вели во реакцијата, носителот на набавката повторно писмено се обратил до МВР со барање за разрешување на статусот на склучениот договор, како и постапување со стоките – Високи специјални чизми наменети за припадниците на МВР, но од страна на МВР не добил ниту одговор, ниту стоките биле примени. Притоа, во целиот овој период, се додава во текстот, Ѓоко Поповски е сѐ уште помошник министер за јавни набавки.

-Кое раководство молчело, господине Чулев? Партиските војници под чија диригентска палка, потфрлиле? Секако, не на Спасовски! Тогашниот министер Спасовски беше доведен во ситуација да изнајде разрешница на овој гродиев јазол сплеткан од вашата партија. Притоа, имаше две можни опции: 1. Да го раскине договорот и притоа, да плати судски трошоци, трошоците на понудувачот кон банката од која земал кредит во износ од 14, 8 милиони, трошоците за чување на 3000 рала чизми во некој изнајмен магацин и сите камати во износ од 2,6 милиони денари. 2. Да го земе предвид сертификатот кој понудувачот го доставил дека во целост ги исполнува бараните елементи од техничката спецификација на МВР, да изврши избор и покрај занемарливите недостатоци во поглед на квалитет и по 11 години, на полициските службеници да им обезбеди чизми, односно да ја прекине суровата традиција сами да си купуваат облека за извршување на работни задачи, се вели во реакцијата.

Прочитајте и...  Владејачката ПАП повторно победи на парламентарните избори во Сингапур

Таа додава дека тогашниот министер Спасовски ја донел единствената можна и законска одлука, со што ги елиминирал сите непринципиелни и непрофесионални игри на МВР во односот кон економските оператори и го заштитил Министерството и државата од ситуација во која ќе отплаќа милионски суми за казни поради незаконското работење на партиските војници на ВМРО-ДПМНЕ во МВР и воедно да го започне процесот на подигање на стандардот и подобрување на социоекономската положба на полициските службеници.

-Господине Чулев, секој носител на јавна функција треба да биде свесен за сопствената лична и политичка одговорност за начинот на кој ја извршува функцијата. Помина времето на непрофесионализам, лажни вести, половични информации и злоупотреби во Министерството. Вие како технички министер имате обврски пред сите граѓани, а не само пред вашите ментори во политичката партија која му нанесе огромни штети на министерството, за што веќе има и правосилни пресуди, се вели во реакцијата на Петровска.

Прочитај повеќе

Чулев: Сите прекршители во изборниот процес ќе бидат најстрого казнети (ВИДЕО)

Слободен печат

СПМ: Вработените во МВР професионално да ги извршуваат задачите за време на изборите

Слободен печат

ЗАЛОЖНИЧКА КРИЗА ВО ЦРКВА ВО ЈОХАНЕСБУРГ: Затворени над 200 лица, петмина се убиени

Слободен печат

Парламентарни избори 2020: Дали Македонците повторно ќе бидат на вистинската страна на историјата?

МИА Агенција

МВР во потрага по поранешниот претседател на Кривичен, Владимир Панчевски

Слободен печат

Тажна вест: Почина познатиот професор доктор Стојмен Михајловски

Мирослава Бурнс

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Потврдени 199 случаи со Ковид-19 во последните 24 часа, починаа 8 лица

Слободен печат

Потпишана Декларација за млади, образование и иднината од страна на Универзитетските собранија и политичките партии

Слободен печат

Партија на Македонците во Србија со поддршка за коалицијата „Можеме“ предводена од СДСМ

Слободен печат

Лукаревска: Ги обезбедуваме работните места, им помагаме на компаниите и на вработените

Слободен печат

Најголем дневен пораст на бројот на новозаразени во БиХ

Слободен печат

Харвард возвраќа со тужба против одлуката на Трамп, со која се забранува престој на странски студенти во САД

Слободен печат