Петков: Бугарија ќе продолжи да работи со соседите Албанија и Северна Македонија за европската иднина на Западен Балкан

Димитар Ковачевски и Кирил Петков /Фото: Слободен печат/Драган Митрески

Бугарскиот премиер Кирил Петков во објава на Фејсбук напиша дека Бугарија и Северна Македонија го потпишале билатералниот протокол со кој се договориле за конкретните чекори за спроведување на Договорот за пријателство, добрососедство и соработка.

„Ова е крај на еден тежок процес, на кој работеа владите на двете земји и покрај безбројните внатрешни и надворешни пречки“, напиша Петков.

Тој додава дека Бугарија заедно со другите земји од ЕУ, ќе продолжи да работи со своите соседи од Албанија и Северна Македонија со цел заедно да го реализираат сонот за европска иднина на регионот на Западен Балкан.

Извор: МИА

Видео на денот