Пет трикови за лесно лупење на печените пиперки

Пиперки / Фото: Profimedia

Планирате да направите зимница и веќе правите подготовка за ајвар, но ве плашите од моментот кога ќе треба да излупите печени пиперки? Не грижете се, ви пренесуваме неколку трикови со помош на кои ќе го направите тоа брзо и лесно, пишува „Дневник“.

Без разлика дали ви требаат печени пиперки за ајвар или, едноставно, сакате да уживате со салата од печени пиперки, нивното лупење секако ја отежнува подготовката.

Во продлжение прочитајте пет трикови кои ќе ви помогнат да ги излупите печените пиперки.

Трик со алуминиумска фолија

Овој трик можете да го искористите ако подготвувате пиперки така што ќе ги испечете во рерна откако ќе се исчистат и исечат.

Пред печењето, добро покријте го горниот дел од садот или тавата со алуминиумска фолија. Цврсто стегнете ги рабовите за да не може воздухот да влезе во садот. Кога пиперките се готови, не ги вадете од садот и не ја вадете фолијата, туку оставете ги лутите пиперки покриени 20 минути. Пареата што сте ја „заробиле“ под фолијата ќе ја одвои кората од месото на пиперката и полесно ќе се лупи.

Трик со садот

Ако печете пиперки во рерна и случајно немате фолија, веднаш по печењето, внимателно турнете ги лутите пиперки на едно „купче“, покријте ги со поголем сад и оставете ги да се изладат. Ќе го добиете истиот ефект на испарување како кога користите алуминиумска фолија.

Трик со чепкалка за заби

Понекогаш на лушпата на пиперката ѝ треба многу малку за да се одвои, но со користење на остри кујнски предмети како нож обично го уништуваме останатиот дел од пиперката.

Во оваа ситуација, чепкалка за заби која е доволно силна за да ја заврши работата, а сепак доволно тенка и мала, е најдобрата помош.

Внимателно ставете ја чепкалката за заби под лушпата и нежно повлечете ја кон краевите на пиперката и на крајот употребете ги прстите за да ја одделите ослободената лушпа.

Трик со хартиени крпи

Можете да ги испечете пиперките цели, на традиционална скара или на плински шпорет.

Веднаш по печењето, лутата пиперка завиткајте ја во кујнска хартиена крпа и оставете ја пиперката да се излади во неа. По ладењето, само нежно извлечете ја кожата од пиперката со хартија.

Не користете друга хартија, како тоалетна хартија, бидејќи не е доволно силна, пареата што се создава при ладењето ќе ја навлажне многу, а потоа набрзо може да видите остатоци од хартија на вашите пиперки.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 100 ДЕНАРИ

Видео на денот