Перишиќ: За дигитализацијата многу e важна соработката на локалната со централната власт

Душица Перишиќ, Фото: Архива

Дигитализацијата е битна не само за локалната самоуправа туку и за сите во државава, изјави Душица Перишиќ, извршна директорка на ЗЕЛС, на третиот од серијата јавни настани „Дигитални предизвици за општествена трансформација“, oрганизиран од страна на Институтот за добро управување и евро-атлантски перспективи (ИДУЕП) и фондацијата „Фридрих Науман“.

– Сметам дека донаторите тука не се клучни во целиот процес на дигитализацијата, многу поважна е соработката на локалната со централната власт. Потребна е волја внатре во власта. Ѝ предложивме на Владата проект кој се однесува на издавање деинтегрирани дозволи и сакавме истиот да го направиме тотално дигитален. На тогашниот министер му кажавме дека е потребно во законот да се напише дека дозволите ќе се издаваат електронски. Знаете колку се издадени електронски дозволи од тогаш? Нула. Значи мора да се има концепт, оцени Перишиќ.

Видео на денот