Партијата на Ердоган подготви нацрт за нов устав

Фото: Википедиа

Турската владејачка Партија на правдата и развојот (АКП) подготви прелдог-устав со кој се воведуваат неколку нови функции, вклучително и овозможување на граѓаните да поднесуваат законски предлози и давање доставување предлози до парламентот да разрешува министри, објави Сабах.

Професорот Јавуз Атар, професор по уставно право и советник на претседателот, соопшти дека законот предвидува граѓаните да поднесуваат предлог-закони сметки и предлози за уставни измени по собирање на определен број потписи.

Новиот систем ќе ги зајакне и овластувањата на парламентот, давајќи му право на разрешување министри под одредени услови, рече Атар. Ова ќе обезбеди претседателот, потпретседателите и министрите да одговараат пред парламентот, рече Атар.

Професорот, исто така, истакна дека новиот систем нема да вклучува гласање доверба.

– Во претседателскиот систем, претседателот е избран директно од народот и добива глас за доверба од народот, рече Атар, додавајќи дека власта на парламентот ќе биде зајакната со тоа што ќе му се даде право да разрешува министри и потпретседатели. За да разреши еден од актуелните функционери, на парламентот ќе му треба апсолутно мнозинство со три петтини од гласовите.

Во меѓувреме, во новиот систем, контролата и рамнотежата ќе бидат преразгледани, бидејќи има за цел да спречи сериозни конфликти и блокади помеѓу судската, извршната и законодавната власт.

Министрите, исто така, усно ќе одговараат на прашањата поставени од пратениците според новиот систем, рече Атар, истакнувајќи дека ова е една од карактеристиките на парламентарниот систем напуштен по стапувањето во сила на претседателскиот систем по референдумот во 2018 година. Соодветните министри ќе одговараат на прашања во парламентот со цел да се зајакне капацитетот на законодавниот дом да врши надзор..

Од друга страна, новиот устав ќе има целосно ревидиран вовед.

„Воведот е напишан од нула и наместо стариот текст, кој го легитимира државниот удар, ќе ја нагласи националната волја, владеењето на правото, човековите права и заедничките национални вредности”, рече Атар, додавајќи дека се потенцира фактот дека само турскиот народ има власт да го усвои Уставот.

Видео на денот