Пановски: Вакцинацијата во првите 6 месеци по прележување е залудна, само се трошат вакцини

Никола Пановски /Фото: Архива на Слободен печат

Актуелните мерки остануваат на сила и покрај средбата на Комисијата за заразни болести со претставниците на угостителските објекти. Исто така, доктор Никола Пановски го дели мислењето со угостителите за актуелните мерки на Владата.

Според него апсурдно е барањето за вакцинација од граѓаните кои прележале ковид последните 45 дена. Додава дека е штетно за здравјето на пациентите кои прележале ковид-19 да се вакцинираат првите 6 месеци.

– Вакцинацијата на лица кои прележале Ковид-19 е залудна и само се трошат вакцини, на место да се вакцинираат лицата кои не биле заразени и кои имаат потреба, изјави Пановски.

Инаку и Грција од 13 септември ќе воведе рестриктивни мерки за невакцинираните.  Угостителските објекти и спортските сали можат да ги посетат само вакцинираните лица и тие кои го прележале вирусот последните шест месеци.

Видео на денот