Палачинки од античка Грција, без јајца и млеко - Слободен печат
ЕспресоХрана

Палачинки од античка Грција, без јајца и млеко

Испробајте го прочуениот рецепт за античките палачинки Итриа, кои биле популарна ужина во тоа време.

СОСТОЈКИ:
100 гр меко брашно
8 лажици мед
1 лажица сусам
1 лажица маслиново масло
200 мл вода

ПОДГОТОВКА:
Брашното ставете го во сад, постепено додавајте вода и со дрвена лажица мешајте за да не се направат грутки. Постепено додадете 4 лажици мед.

Во загреано тавче ставете ги семките од сусамот и пржете ги да добиете убава жолтеникава боја. Ставете ги во сад.

Во истата тава ставете една четвртина од смесата да се обликува како палачинка.

Печете ја палачинката од двете страни додека не пожолте.

Повторувајте ја постапката додека не ја потрошите целата смеса (вкупно 4 палачинки).

Печените палачинки премачкајте ги со преостанатиот мед, посипете ги со сусам и послужете.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Слободен Печат значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени на сајтот.

Тагови

Слични артикли

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Close