Оваа зима повеќе Европејци би можеле да умрат од студ отколку што досега загинале во војната

Војната во Украина ги урна илузиите во Европската унија дека Русија може да биде стабилен надворешен политички и економски партнер. Тоа знаење има висока цена, буквално и преносно, но ЕУ нема кого да обвинува освен самата себе.

Со децении се развиваше инфраструктурата за набавка на енергетски производи од Русија, во корист на индустријата и населението на Европската унија, кои имаа пристап до евтина нафта и евтин гас.

Понекогаш имаше мали проблеми со испораката, гасоводите и нафтоводите често беа користени како адути за време на политичките преговори, но немаше поголеми проблеми. Ова е причината зошто новиот гасовод Северен тек 1 меѓу Русија и Германија беше отворен во 2011 година.

Претходно, не беше невообичаено Русија да ги користи својата нафта и гас како политички адут, но војната во Украина го наведе Путин да ги користи енергетските ресурси за војна. Не станува збор само за Украина, каде зимата сигурно ќе доведе до многу човечки жртви, со оглед на уништувањето на енергетската инфраструктура на таа земја.

Поради поскапувањето на бензинот, што се пренесува и на поскапувањето на парното, оваа зима може да биде смртоносна за жителите на Европската унија. Ако историските податоци за врската меѓу смртноста, временските услови и цените на енергијата се нешто што може да се помине, зимата може да биде поубиствена од војната во Украина. Како?

На прв поглед се оди добро, зимата ќе биде топла, а магацините се полни

Досега многу работи одат во рацете на ЕУ, иако тоа е лоша ситуација во секој поглед. Капацитетот за складирање на гас е блиску до историскиот максимум, над 94 проценти. Во Хрватска, капацитетот на складиштето за гас Околи, единствено таму, е 96 отсто.

Но, самото полнење на магацинот не значи дека има доволно гас. На ниво на Европската унија, само 28 отсто од годишните потреби можат да се покријат од складирање, во Хрватска 16 отсто. Секако, мора постојано да купувате бидејќи капацитетот за складирање не е доволен.

Од средината на ноември, повеќе гас е повлечен од складиштата отколку што се пумпа во нив, околу половина месец подоцна од вообичаеното. Моментот во кој ќе почнат да се празнат складиштата за гас го одредуваат временските услови. Потоплата есен и зима значат подоцнежен почеток на користење на залихите во магацините, постудените порано.

Европската унија годинава има среќа бидејќи есента е невообичаено топла, а временските прогнози предвидуваат дека релативно топлото време за овој период од годината ќе продолжи и во текот на зимата. Европскиот центар за среднорочни временски прогнози предвидува дека зимската сезона 2022/2023 година ќе да биде многу потопла од просечната зима од 1993 до 2016 година, а истото важи и за Украина, Русија, САД и Кина.

Цените на енергијата нагло пораснаа, а се бараат алтернативни патишта за снабдување

Цените на енергијата нагло пораснаа во 2022 година. Барел сурова нафта е 85 долари, помалку отколку во првите неколку месеци по почетокот на војната во Украина, кога цената се движеше од 110 до 125 долари за барел, но многу повеќе од претходните години.

Од почетокот на 2015 година до пандемијата на Ковид-19 во 2020 година, цената на суровата нафта BRENT континуирано флуктуира помеѓу 50 и 75 долари за барел. Но, од почетокот на 2011 година до крајот на 2014 година, тоа беше главно над 100 долари. Испораките на сурова нафта во декември, јануари и март се исто така договорени по цена од околу 85 долари за барел. Тоа значи дека не сме во период на историски високи цени на нафтата.

За греење, цената на гасот е многу поважна. Идните цени на природниот гас на берзата во Холандија, главната во Европа, моментално се околу 125 евра за мегават час за испораки во декември и две до четири евра повеќе за испораките во првите месеци од 2023 година.

Благите временски услови и добрата искористеност на складиштата за гас помагаат да се задржи цената под рекордните 150 до 350 евра за MWh, во кој опсег се движеа во текот на летните месеци. Сепак, ситуацијата е сè уште предизвикувачка бидејќи ненадејниот пораст на побарувачката може да ги притисне залихите, а понудата да остане ограничена.

Гаспром предупреди дека од 28 ноември ќе го намали снабдувањето со гасоводот што минува низ Украина, што е последниот синџир преку кој гасот од таа земја сè уште стигнува до Европа од целосното затворање на Северен тек 1. Европа бара алтернативно снабдување рути, а една од нив е Северна Африка.

Алжир е најголемиот северноафрикански извозник на гас во Европа и досега има потпишано долгорочни договори за гас со Шпанија, Италија и Словенија. Франција се обиде да го стори истото, но по долги преговори Алжир го извести Париз дека сегашниот договор е одложен на неодредено време. Франција се надеваше дека ќе го потпише договорот пред крајот на 2022 година, со што ќе се компензира загубата на рускиот гас.

Зимите во комбинација со поскапувањето на струјата доведуваат до прекумерна смртност

Влијанието на студеното време врз здравјето и зголемувањето на смртноста одамна е научно утврдено. Иако методологиите се разликуваат, консензусот е дека прекумерната смртност се јавува во зимските месеци поради ниските температури.

Највлијателниот светски медиум кој се занимава со економски теми „Економист“ создаде сопствен модел кој предвидува зголемување на смртноста во Европа оваа зима, имајќи предвид дали ќе биде потопло или постудено од претходните години.

Ниските температури обично се посмртоносни од топлите, тврдат медиумите. Помеѓу декември и февруари, 21% повеќе Европејци умираат неделно отколку од јуни до август. Во изминатиот период поскапувањето немаше многу или никакво влијание врз смртноста во зимските месеци, но поради интензитетот на поскапување на струјата и бензинот оваа година, тоа ќе се промени.

Според моделот на Економист, доколку се одржат минатите модели, сегашните цени на електричната енергија би го зголемиле бројот на смртни случаи над историскиот просек дури и во најблагата зима. Вкупната смртност зависи и од други фактори, особено од температурата.

Од 79.000 до 185.000 починале повеќе оваа зима во Европа

Гледајќи го просечното време, моделот открива дека зголемувањето на цената на електричната енергија од 10 проценти е поврзано со зголемувањето на смртните случаи за 0,6 проценти, иако бројот е поголем во студените недели и помал во благите. А според податоците на статистичката агенција на ЕУ Еуростат, само во првата половина од годината струјата за домаќинствата во некои земји поскапела за неколку проценти. Во зима, растот ќе биде уште поголем.

Цените на електричната енергија за домаќинствата пораснаа во 22 земји-членки на ЕУ во текот на првата половина на 2022 година во споредба со првата половина на 2021 година. Најголем раст е забележан во Чешка (62 отсто), Латвија (59 отсто) и Данска (57 отсто). Рекорден раст е забележан и во Естонија (55 отсто), Романија (55 отсто), Италија (37 отсто), Грција (37 отсто) и Шпанија (32 отсто). Цените ќе бидат уште повисоки во текот на зимата.

Состојбата со гасот е уште полоша. Помеѓу првата половина на 2021 година и првата половина на 2022 година, цените на бензинот за домаќинствата се зголемија во 23 земји-членки на Унијата. Најмногу се зголемиле во Естонија (154 отсто), Литванија (110 отсто), Бугарија (108 отсто), Белгија (100 отсто), Грција (98 отсто) и Романија (95 отсто). Може да се претпостави дека цените ќе бидат уште повисоки во зима.

Во зимата 2022/2023 година. влијанието на поскапувањето на енергенсите врз порастот на смртноста би можело да биде уште поголемо, поради шокот од наглото поскапување на електричната енергија. Домаќинствата можат да се прилагодат на постепеното зголемување на цените, но тие се многу чувствителни на ценовните шокови како оној што се случува со електричната енергија и другите извори на енергија до 2022 година.

Претпоставувајќи ја најтоплата зима во последните 20 години за секоја земја, моделот предвидува вишок од 79.000 смртни случаи, што претставува зголемување од 2,7 отсто. За типична зима, прогнозата е за прекумерна смртност до 147.000 луѓе (4,7 отсто повеќе). Ако оваа зима беше најлоша во последните 20 години за секоја земја, вишокот на смртни случаи ќе се искачи на 185.000 (6 проценти).

Можно е повеќе луѓе да загинат од студ отколку што загинале во војната досега

Се’ уште е тешко да се утврди точниот број на загинати од рускиот напад врз Украина. Но, ако ја земеме конзервативната проценка дека околу 30 илјади војници загинале на секоја страна, заедно со шест до десет илјади цивили, дури и топла зима може да однесе повеќе животи оваа година отколку војната во Украина.

Обидот на Русија брзо да ја окупира Украина не успеа одамна. Повеќето од плановите што Русија ги имаше во Украина пропаднаа. Притиснат во ќош, Путин и неговиот режим се фокусираа на уништување на енергетската инфраструктура на Украина. Дури и ако оваа зима е блага во Украина, тоа не е доволно за да се избегне зголемување на смртноста. Суровата зима без војна и со ниски цени на енергијата веројатно би однела помалку животи од блага зима, но оваа е војна и со уништена енергетска инфраструктура.

Земјите од Европската унија, кои ја поддржуваат Украина, се колатерални жртви на војната. Поточно, колатерална жртва ќе биде нивното население. Иако поскапувањето на енергенсите не може да се припише само на војната во Украина, бидејќи тие почнаа да растат на крајот на 2021 година, ситуацијата секако би била многу подобра доколку нема војна.

Видео на денот