Отворена истрага против шефот на кабинетот на Макрон

Макрон и Колер/ Фото Witt Jacques/Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

Шефот на кабинетот на францускиот претседател Емануел Макрон е ставен под официјална истрага откако не се изјаснил за неговата поврзаност со голема компанија за испорачување, пренесува Политико.

Алексис Колер, најдоверливиот советник на Макрон, многумина битен фактор зад претседателот, со малку одлуки донесени без негов придонес.

Наводните обвинувања против Колер датираат од пред тој да се приклучи во Владата.

Француската антикорупциска агенција Антикор го обвини Колер за кршење на правилата за судир на интереси затоа што има семејни врски со сопствениците на швајцарско-италијанската бродска компанија МСЦ, во која работел додека не бил дел од Владата. Тој бил службеник во тимот на Макрон во Министерството за финансии од 2014-2016 година. Антикор соопшти дека Колер не ги признал семејните врски со МСЦ.

Адвокатот на Колер рече дека неговиот клиент негира дека сторил нешто лошо. Според Франс инфо, работата на Колер засега е безбедна.

Видео на денот