Осумте основни училишта се подготвени за почеток на новата учебна година

Фото: Слободен печат/Драган Митрески

Осумте основните училишта на територија на Општина Центар се подготвени за почетокот на новата учебна година, истакна денеска градоначалникот на Општина Центар, Саша Богдановиќ и раководителката на општинскиот Сектор за јавни дејности, Јагода Јанковска на одржаниот онлајн состанок.

Опремени се и со вкупно 68 интерактивни (смарт) табли, 134 десктоп компјутери, 85 преносливи (лап топ) компјутери, 12 таблети, 65 ЛЦД проектори и 49 скенери, кои им се на располагање и на наставниот кадар, но и на учениците кои посетуваат настава. Дополнително, обезбедени се 78 принтери, 20 скенери, 26 фотокопири и 5 тн. мимио уреди.

Градоначалникот Богдановиќ и раководителката Јанковска ја информираа министерката Царовска и за претстојните инвестиции кои ќе бидат реализирани во наредниот период, односно одвоените еден милион денари за набавка на нагледни средства и два милиони денари за набавка на нови 28 интерактивни (смарт) табли за потребите на основните училишта.

 

Видео на денот