ОН соопштија дека 15 лица загинале при обид за мигрантско патување од Либија

Мигранти, Либија / Фото: Архива

Агенцијата за бегалци на ОН соопшти дека пронашла тела на 15 мигранти и 177 преживеани лица од два брода на крајбрежната стража што се враќале во Либија, а кои се обидувале да го преминат Средоземното Море.

Обидите за премин од Северна Африка се зголемија оваа година, при што повеќе од 23.000 мигранти или бегалци беа пријавени дека биле пресретнати од либиската крајбрежна стража до септември.

Мигрантите и бегалците во Либија се соочуваат со притвор и злоупотреба, а повеќе од 5.000 беа уапсени во акција во текот на изминатата недела.

Во петокот, чуварите убија најмалку шест мигранти во центарот за притвор, бидејќи пренатрупаноста доведе до хаос, соопшти агенцијата за миграција на ОН, ИОМ, и голем број луѓе успеаја да ја напуштат областа пред повторно да бидат приведени.

Извор: Ројтерс

Видео на денот