ОН: Девет од 10 убиства на новинари минуваат неказнето

Новинари /фото: МИА

Експертите на Обединетите нации соопштија дека девет од 10 убиства на новинари во светот и натаму минуваат неказнето. Во заедничка изјава по повод Меѓународниот ден за елиминација на неказнивоста на злосторствата против новинарите, експертите на ОН ги повикаа земјите да го истражат насилството врз новинарите и да ги гонат сторителите.

Тие сметаат дека новинарите се уште се несигурни во својата работа и дека има висока стапка на неказнивост за нападите и убиствата врз нив.

„Во текот на изминатата година, новинарите ширум светот беа загрозувани, малтретирани, физички напашани, киднапирани, затворани, мачени и убиени – само затоа што ја извршуваа својата работа”, се наведува во заедничката изјава.

Во дигиталната ера заканите за безбедноста на новинарите добија нови форми, особено кон новинарките.

„Додека на новинарите им се закануваат додека ја извршуваат својата работа, жените, вклучувајќи ги и оние од малцинските групи, се изложени на многу поголем ризик од сексуален напад и родово базирано насилство на интернет, вклучувајќи вознемирување, труење, силување и смртни закани”, наведуваат тие.

Како што се наведува во соопштението, неказнивоста за ваквите дела ја поткопува нивната самодоверба, стигматизирајќи ги и генерирајќи страв, срам и углед и професионална штета.

-Во екстремни случаи, заканите преку Интернет може да ескалираат до физичко насилство, па дури и со убиство, како што беше со убиството на Дафне Каруана Галиција, која се бореше против корупцијата во Малта, наведуваат експертите.

Мислењата се дека нападите врз новинарите се напад врз правото на општеството да биде информирано, врз правото на слобода на изразување, како и врз многу други човекови права, вклучително и правото на живот и слобода на засегнатите поединци.

Извор: МИА