Однесувањето на Додик ја чинеше Република Српска 120 милиони евра

Милорад Додик
Милорад Додик / Фото: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Германската влада ја запре испораката на помош од 120 милиони евра за Република Српска поради „сецесионистичкото однесување“ на нејзините лидери. Ова првенствено се однесува на Милорад Додик, член на Претседателството на БиХ, кој ќе се кандидира за претседател на Република Српска на изборите во октомври. Покрај суспендирањето на финансирањето, Германија и другите земји од Европската унија ќе разгледаат и нов пакет санкции што ќе бидат насочени кон политичарите  на РС.

Парламент РС Фото EPA/MIKKO PIHAVAARA

Високиот меѓународен претставник во Босна и Херцеговина, Кристијан Шмит, потврди дека германската влада запрела 120 милиони евра помош за Република Српска поради „сецесионистичко однесување“.

Кристијан Шмит / Фото: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

 

„Оние кои мислеа дека ќе продолжат да се однесуваат како што беа навикнати до сега, се малку разочарани. Точно е дека не сакам да ги плашам луѓето, но многу јасно ќе кажам дека Дејтонскиот мировен договор за мене е црвена линија. Се надевам дека ќе разберат дека сум подготвен да ги применам овластувањата во Бон, иако не сакам“, изјави Шмит.

Сегашниот конфликт меѓу властите на РС и високиот претставник на ЕУ е Агенцијата за лекови на Република Српска.

Главен спор

Намерата на Република Српска да формира Агенција за лекови на ниво на ентитет беше оспорена од федералната влада во Сараево

„Република Српска формираше своја Агенција за лекови и ние ќе продолжиме да ги спроведуваме сите усвоени акти на тој план“, уверува премиерот на Република Српска Радован Вишковиќ.

Собранието на Република Српска лани го донесе Законот за лекови со кој се предвидуваше враќање на надлежноста за продажба на лекови. Главната причина што ја наведуваат лидерите на РС е ситуацијата во екот на пандемијата на корона вирусот, кога Агенцијата за лекови на БиХ ја забрани употребата на кислород во здравствениот систем на РС.

Собрание република српска
Собрание република српска/ Фото Aрхива на Слободен печат

Плановите на Бањалука во Сараево се опишани како еднострани чекори, а правните експерти таму ја доведуваат во прашање можноста за воведување паралелизам во работата на агенциите за дрога во Босна и Херцеговина, односно две агенции со иста надлежност да дејствуваат истовремено.

За увоз на лекови неопходна е дозвола од Граничната полиција на БиХ, која РС, според официјално Сараево, тешко ќе ја обезбеди.

Шефик Џаферовиќ
Шефик Џаферовиќ / Фото: EPA-EFE/Malton Dibra

Поради оваа причина, претседавачот на Претседателството на БиХ, Шефик Џаферовиќ, поднесе барање до Уставниот суд за оценка на уставноста на Законот за лекови на РС. Од судот побара и мерка привремено запирање на законот до донесување на конечната одлука.

Шмит ја чека одлуката

Одлуката на Уставниот суд ја чека и високиот претставник Кристијан Шмит. Шмит посочи дека ќе постапи само кога Уставниот суд на Босна и Херцеговина ќе одлучи дали субјектот , во случајот РС има право да основа своја Агенција.

„Ова е многу сериозен напад врз интегритетот на Босна и Херцеговина како што е организиран, договорен и постои врз основа на Дејтонскиот мировен договор“, рече претходно високиот претставник и додаде дека никој не го оспорува правото на Република Српска во Босна. и Херцеговина.

Жељка Цвијановиќ EPA/ALEKSANDAR GOLIC

Британските и американските санкции

 

Иако Германија и другите земји од ЕУ сега размислуваат за санкции против лидерите на РС, Велика Британија и САД веќе ги санкционираа членот на сојузното престедателство Милорад Додик и актуелната престедателка на РС Жељка Цвијановиќ.

Додик со години е на „црната листа“ на САД, додека Велика Британија е првата европска земја која го санкционира лидерот на Србите во Босна и Херцеговина.

Покрај Додик, на листата на санкции на Велика Британија се најде и актуелната претседателка на Република Српска Жељка Цвијановиќ.

Видео на денот