Одите на одмор во Црна Гора? Треба да знаете дека цените секој ден растат

Фото: Unsplash

Од април 2022 година, Црна Гора влезе во зоната на галопирачка инфлација, која не била повисока во последните 15 години. Инфлацијата е на прагот од речиси 12 проценти годишно, а цените нема дополнително да паѓаат во текот на летото, велат експертите.

Кога економистите велат цени, се мисли на оние кои ја подигнаа инфлацијата, а тоа се цените на храната, пијалоците, горивото, енергијата. Ако не бидат поголеми, помали сигурно нема да бидат.

Загрижува и податокот дека инфлацијата во Црна Гора е повисока отколку во еврозоната, што досега не беше случај. Цените се во просек за 11,7 отсто повисоки во мај 2022 година во однос на истиот месец лани додека во истиот период во еврозоната се зголемени во просек за 8,1 отсто.

Затоа, инфлацијата во Црна Гора не само што се „увезува“ како што најчесто се објаснува, односно не само што е производ на пандемијата и војната во Украина, туку еден дел е од внатрешен карактер.

– Цените на горивата нема да се намалуваат во текот на летните месеци, изјави Јован Ѓурашковиќ, продекан на Економскиот факултет во Подгорица.

Во наредните месеци поради туризмот и зголемената побарувачка не може да очекуваме пад на цените, објаснува продеканот, додавајќи дека тоа би можело да се случи наесен, со истовремена реакција од два странски пазари – зголемување на понудата и пад на побарувачката.

Во април 2022 година, цените на храната беа во просек за 25,3 отсто повисоки отколку во периодот пред пандемијата, додека во еврозоната овој пораст изнесуваше 10,4 отсто. Цените на безалкохолните пијалоци се повисоки за 12, додека во ЕУ овој пораст е 7,7 отсто.

-Можеме делумно да влијаеме на цените на прехранбената индустрија, но не и на тоа дека нема да има производи. Од таа причина,- смета Ѓурашковиќ, – потребна е насочена ефективна политика која би дала многу подобри резултати од униформните мерки што ги има Црна Гора во моментов.

Тој додава дека економскиот циклус е непредвидлив и дека веќе две години сме во период на висока неизвесност кога се одложуваат инвестициите и откупот, што повторно е лошо за економијата.

-Ова е многу слично на стагфлација, поим кој влезе во економската литература во 1970-тите и означува истовремен пораст на цените, пад на невработеноста и стагнација на производството. Сега имаме таква ситуација, а за земјите со пониско ниво на приходи е особено проблематична бидејќи немаме добар антикризен маневар“, објаснува тој, пишува gradski.me.

Видео на денот