Од грамофони до стриминг – Како еволуираа носачите на звук?

музика
Фото: Andrew Berezovsky / Alamy / Alamy / Profimedia

Веројатно за повеќето млади денес звучи неверојатно дека за музиката што сега е на само неколку кликови, понекогаш требаше добро да се намачите за да го поседувате нашето рајско парче музика. Kако уживавме низ децениите и ја доживувавме вистинската моќ на музиката? Како еволуираа носачите на звук?

Без разлика колку тој напор имаше свои привлечности и доблести, ние сепак мора да го цениме и да го сакаме ова што денес го имаме како придобивка. Иако е убаво да се сеќавате на еволуцијата на различни носачи на звук.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Roel Kramer (@vinylroel)

Винил и грамофони

Опојниот и топол звук на крцкање е нешто што ги излудуваше масите тинејџери и возрасни со децении.

Сами или во друштво, луѓето ги слушаа овие црни елипси како се вртат под иглата на грамофонот.

Записите постојат од почетокот на 20 век, но тие ја добија својата комерцијална цел во 1930 година, односно тогаш почнаа да ѝ се продаваат на поширока публика.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Armstrong Mccloskey Jim (@lajim2004)

По неколку години истражување на пазарот, плочите на Колумбија отидоа чекор подалеку и во 1948 година го направија првиот винил, или лонг плеј како што ја знаеме денес, со брзина од 33 1/2 вртежи во минута. До 60-тите, тие беа апсолутни владетели на пазарот, а потоа се појавија касети.

Сепак, записите и денес го заслужуваат нашето внимание и многумина сѐ уште ги сакаат и ги ценат. Во последните 10 години, продажбата на винил скокна за 1.000 отсто и тој број само расте и расте.

Винилите толку се слават и фалат, што имаат и свој празник. Денот на дискографската куќа се слави низ целиот свет на 12 јуни, а за таа цел се издаваат специјални изданија на албуми од различни уметници.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Joe (@realmojojojo)

Аудиокасети

Аудиокасетите беа нешто што многу лесно може да се спакува в џеб и да се земе насекаде и во секое време.

Слушањето музика на големи касети секогаш предизвикуваше добра забава и журка. Но, благодарение на вокмените, забавата за првпат можеше да биде насочена само за вашите уши и во секоја ситуација, нешто што можеме да го направиме денес.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Mihai Marcu (@og_nev_one)

Првата касета ја направи „Филипс“ во 1962 година и на тој начин нанесе почетен удар врз винилната империја. Потребно беше долго време да се отстрани винилот од престолот, но тоа се случи и во 1985 година, кога касетите за првпат ги престигнаа и беа најпопуларниот медиум за слушање музика.

Предноста на касетите беше тоа што тие беа полесни за производство и размена меѓу луѓето, така што еден куп мали изведувачи ја добија својата шанса, како и оние во неразвиените земји што полесно ги доставуваа своите касети на запад.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LEGO@instagram (@legoinstgrm)

Касетите, сепак, опаѓаат во популарноста со децении, дури и со неколку романтични обиди да се оживее возбудата. Работата отиде дотаму што англискиот речник Оксфорд во 2011 година го исфрли од употреба терминот касета.

Дискови

Но, пред да се вратиме во иднината во која живееме, да се потсетиме на цедиња, компјутери и дискови или плеери во автомобилот, во кои ги слушавме со семејството или пријателите.

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by MGH (@mgh_volumeee)

Првото цеде го „запали“ „Филипс“ во 1982 година, а десетина години подоцна тие станаа неизбежен дел од секоја куќа. Првото цеде направено во Америка за комерцијални цели беше тематско, „Born In The USA“, култен рокенрол албум снимен од Брус Спрингстин.

Купувавме дискови од препродавачи на улица или во продавници, или ги режевме кај пријателите дома. За многумина од нас, ова беше првиот носач на звук што го купивме, и веројатно последниот, бидејќи на песните и албумите повеќе не им се потребни такви носители.

 

Што се случи следно?

И тогаш се случи интернетот. Побрзо и побрзо, што доведе до фактот дека можеме да слушаме музика директно од разни портали, платформи и медиуми, така што потребата за преземање музика стана помала и помала, бидејќи сѐ беше, и сѐ уште е, на два клика.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by lite-magazin (@litemagazin)

Со појавата на стриминг-услугите, на луѓето им беше дадена можност да ја носат со себе речиси целата музика што им доаѓа на ум. Најдоброто нешто е што за разлика од старите канали и страници, преку кои најчесто слушавме музика, сега можеме да уживаме без реклами, да допреме до сите песни и кога сме офлајн, алгоритмот ги ротира за да не се вратиме на веќе слушаните мелодии и предлага музика што е по наш вкус.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by StereoNET UK (@stereonetuk)

Без разлика дали слушате албум или сте расположени да репродуцирате една песна на повторување, да направите сопствени плејлисти или да ги слушате постојните, услугите за стриминг ви го нудат сето тоа денес. Само изберете дали ќе слушате музика сами на слушалки или со вашите омилени луѓе. Ве чекаат 73 милиони песни и којзнае уште колку поткасти.

Во последните 10 години продажбата на винил скокна за 1.000 отсто и тој број само расте и расте. Винилите толку се слават и фалат, што имаат и свој празник. Денот на дискографската куќа се слави низ целиот свет на 12 јуни, а за таа цел се издаваат специјални изданија на албуми од различни уметници.

винил
Фото: Профимедиа
Видео на денот