Обвинетиот командант на ОВК Салиху Мустафа ја напушти судницата и го навреди судот

Салиху Мустафа / Фото: ЕПА

Во продолжение на судењето на поранешниот командант во т.н ОВК Салиху Мустафа, обвинет за злосторства во Косово и Метохија во 1999 година, доброволно му беше ускратено правото да се води судење во негово присуство, по што во записникот беше запишано дека денешната постапка продолжува во негово отсуство. Тој ја напушти судницата пред воведниот говор на претставниците на жртвите.

– Обвинетиот недвосмислено и доброволно се откажа од правото на негово присуство и неговиот бранител е присутен, Советот смета дека присуството на Обвинетиот е задолжително, но не е потребно. Ова се однесува само на денешното рочиште. Советот го задржува правото да го принуди да биде присутен во иднина – гласеше одлуката на претседавачкиот судија.

Обвинителството рече дека ова е јасно непочитување на жртвите, да си заминат пред да бидат презентирани воведните зборови на обвинителството. Обвинителот имаше три часа за воведниот говор, по што претставник на жртвите ќе зборува еден час. Судењето на сведоците на обвинителството ќе започне во продолжение на судењето. Досега, на девет лица им беше доделен статус на жртва што учествуваат во постапката, а регистрацијата се уште трае.

Застапник на жртвите: Нема ништо што може да оправда убиство, тортура и сурово постапување.
Кога таа го зеде зборот, претставничката на жртвите исто така нагласи дека се работи за непочитување на судот и жртвите кои чекаат правда веќе 22 години.

– Се сретнав и разговарав со сите жртви и сите тие состаноци беа обележани со товарот на болката и раните, физичките можеби се претворија во лузни, но невидливите рани не зараснаа. Лично, бев погоден од степенот до кој е присутна траума и колку болка и страв чувствуваат сите жртви на кои им е дозволено да учествуваат во оваа постапка.

Ќе се фокусираме на интересите, ставовите и грижите на жртвите, како и нивната потрага по правда, како и нивните желби.

– Жртвите беа предадени затоа што немаа можност да бараат ефикасна правда пред домашните или хибридните меѓународни судови. Затоа мора да се свртиме кон судскиот совет и да ве повикаме дека каква било одлука што ќе ја донесете, целта и водичот мора да бидат задоволување на правдата. Важно е жртвите да се решат и да добијат впечаток дека нивното чекање е завршено.

Таа посочи дека важна димензија на овој процес е укинување на превезот на тишината за тоа што започна ОВК и дека ова судење е важна можност за идните генерации во Косово, да видат колку е неурамнотежена сликата на ОВК. Како што нагласи таа, важен дел од историјата не е кажан и гласовите на жртвите се замолчени поради одмазда и маргинализација со децении. Пратеникот парафразираше дека ако некој е жртва на српскиот режим, тој има поттик да бара надомест, додека жртвата на ОВК била малтретирана.

– Нема ништо што може да оправда убиство, тортура и сурово постапување. Ова не е судење за борбата за независност на Косово, легитимноста на борбата на ОВК, како што сугерираше одбраната, не е нешто што некогаш би можело да оправда тортура, сурово постапување, убиство. Оние што се бореа за независност – мора да ги почитуваат законите и обичаите на војната. Косово треба да се соочи со некои непријатни вистини. ОВК беше должна да го почитува правото на живот и забраната за тортура.

Жртвите бараат да се признае неправдата што им е направена. Постои искрена надеж дека народот на Косово ќе ја следи оваа постапка, ќе слуша и ќе разбере за што станува збор, дека ова е судење за основните хуманитарни права. Од гледна точка на жртвите – тие бараат одговорните да бидат изведени пред лицето на правдата. За да го стори тоа, пратеничката го посочи културниот јаз во однос на Косово, наведувајќи пример кога отишла на една од локациите каде што се покажа како угнетувачка атмосфера.со сеприсутни симболи и спомени за ОВК.

– Мустафа ја напушти судницата, но го молам неговиот бранител да му каже дека е во негови раце да добие одговори за она што се случило. Го почитуваме неговото право да молчи, но како заштитник на жртвите, тој може да придонесе за давање одговори чии раце го извршија убиството. Тоа би било храбар и чесен чин.

Во продолжение на презентацијата на претставниците на жртвите, се дискутираше за важноста на компензацијата како форма на репарација. На жртвите им беше наложено да бараат надомест на штета пред домашните судови, што досега во пракса доведе до оставање на повеќето жртви без никаков надомест.

Извор: Телеграф

Видео на денот