Обвинет 31 војник за злоставување малолетнички во Колумбија

Колумбијската војска соопшти дека отпуштила 31 припадник, кои се обвинети за сексуално злоставување или насилство врз малолетнички.

Од 2016 година војската води истрага против најмалку 118 свои припадници, поради обвиненија за силување на малолетнички.

– Од институциите се отстранети 31 припадник – 12 подофицери и 19 војници. Административната мерка е преземена согласно правните норми и одлуката на началникот на војската, се наведува во военото соопштение.

Обвинетите ги очекуваат дисциплински и кривични истраги, кои можат да резултираат со затворска казна.

Армијата демантираше дека постоел систематски обид за прикривање на војниците вмешани во чинот на сексуално насилство врз малолетни девојки.

Колумбиската војска има 240.000 припадници.

Видео на денот