Об­ја­ве­те му вој­на на хо­лес­те­ро­лот: Ди­е­та што мо­же да ви го спа­си жи­во­тот

Стетоскоп / фото: Слободен печаат, архива

Ле­ка­ри­те об­јас­ну­ва­ат де­ка 20 гра­ма днев­но про­из­во­ди бо­га­ти со влак­на се до­вол­но за да се ре­гу­ли­ра ни­во­то на хо­лес­те­рол. Тие тврдат де­ка по кон­су­ми­ра­ње­то жи­тар­ки се­кој ден во пе­ри­од од три ме­сеци, ни­во­то на хо­лес­те­рол се на­ма­лу­ва за око­лу 12 от­сто.

На ри­зи­кот на ср­це­ви бо­лес­ти вли­ја­ат мно­гу фак­то­ри – ци­га­рите, ди­ја­бе­те­сот, ви­со­ки­от крвен при­ти­сок, де­бе­ли­ната, но и зго­ле­ме­но­то ни­во на хо­лес­те­рол, кои стру­ч­ња­ци­те го сме­та­ат за клу­чен. Кар­ди­о­ло­зи­те об­јас­ну­ва­ат де­ка по­стојат мно­губ­рој­ни слу­чаи ли­ца­та што има­ат нор­мал­но ни­во на хо­лес­те­рол, ис­то та­ка да го пре­жи­ве­ат ср­це­ви­от удар. Без ог­лед на тоа, жи­вот­ни­от стил и на­чи­нот на ис­хра­на се од клуч­на важ­ност за на­ма­лу­ва­ње на ри­зи­кот. Ис­то така, тие наг­ла­су­ва­ат де­ка не е по­ен­та­та во тоа ед­нос­тав­но да прес­та­не­те да ја­де­те сѐ што са­кате.

Во кни­га­та „Изе­ди го сво­јот пат до по­ни­зок хо­лес­те­рол“ (Eat your way to lower cholesterol), ле­ка­ри­те Ло­ра Кар и Ијан Мар­бер нап­ра­ви­ле спи­сок на од­ре­де­ни про­из­во­ди што мо­жат да по­могнат во ре­гу­ли­ра­ње на ни­во­а­та на хо­лес­те­рол, а тоа се: влакна, здра­ви масти, соја, јат­кас­то овошје, жи­тар­ки и не­кои млеч­ни про­из­води.

Влак­на – Жи­тар­ки­те се нај­бо­га­ти со овие влакна, но ис­то та­ка и три­ците, гра­вот, оре­вите, сем­ките, зе­лен­чукот и овош­је­то во се­бе сод­ржат мнош­тво при­род­ни влакна. Ле­ка­ри­те об­јас­ну­ва­ат де­ка око­лу 20 гра­ма днев­но про­из­во­ди бо­га­ти со влак­на се до­вол­но за да се ре­гу­ли­ра ни­во­то на хо­лес­те­рол. Тие тврдат де­ка по кон­су­ми­ра­ње­то на овие про­дук­ти се­кој ден во пе­ри­од од три ме­сеци, ни­во­то на хо­лес­те­рол се на­ма­лу­ва за око­лу 12 от­сто.

Здра­ви мас­ти – Здра­ви­те мас­ти се клу­чен дел на из­ба­лан­си­ра­на­та ис­храна. Постојат два ви­да мас­ти – за­си­те­ни и не­за­си­тени. Ко­га ста­ну­ва збор за на­ма­лу­ва­ње на хо­лес­те­ро­лот, тре­ба да се фо­ку­си­ра­те на вне­сот на не­за­си­те­ни масти, кои нај­мно­гу ги има во мас­ли­но­во­то мас­ло и мас­ло­то од мас­ле­на репка. Пот­реб­но е да се вне­су­ва­ат днев­но око­лу 25 ми­ли­лит­ри (две ла­жици) од овие масла. Ле­ка­ри­те препо­ра­чу­ва­ат мас­ло­то да го вне­су­ва­те та­ка што ќе го пре­ли­е­те пре­ку са­ла­та­та или да го ко­рис­ти­те во при­гот­ву­ва­ње на хра­ната. Здра­ви­те масти, всушност, не го на­ма­лу­ва­ат ни­во­то на ло­ши­от (ЛДЛ) хо­лес­те­рол, но го зго­ле­му­ва­ат ни­во­то на до­бри­от (ХДЛ) хо­лес­те­рол, што е ед­нак­во ко­рис­но во за­чу­ву­ва­ње­то на здрав­је­то на ср­цето.

Со­ја – Со­јата, со­и­но­то мле­ко и про­из­во­ди­те нап­ра­ве­ни со мле­ко од со­ја (јо­гурти, си­рења…) се ис­клу­чи­тел­но важ­ни за на­ма­лу­ва­ње на ни­во­то на хо­лес­те­рол. Овие про­дук­ти во се­бе сод­ржат за­си­те­ни мас­ти и про­те­ини. Ко­ли­чи­на од око­лу 30 гра­ма днев­но про­дук­ти врз ба­за на со­ја или соји­но млеко, го на­ма­лу­ва­ат ни­во­то на хо­лес­те­рол за еден от­сто.

Јат­кас­то овош­је – Ба­де­мите, оре­ви­те и бра­зил­ски­те ореви, леш­ни­ците, ф’ста­ците… има­ат ис­клу­чи­тел­но до­бри ефек­ти во на­ма­лу­ва­ње­то на ни­во­то на хо­лес­те­рол. Јат­кас­то­то овош­је е бо­га­то со при­род­ни влакна, не­за­си­те­ни мас­ти и со ви­та­мин Е. До­вол­но е да изе­де­те око­лу 30 гра­ма днев­но (приб­лиж­но ед­на ша­ка јат­кас­то овошје).

Жи­тар­ки – Мус­ли­те или жи­тар­ки­те во се­бе сод­ржат рас­твор­ли­ви влак­на што се на­ре­ку­ва­ат бета-глу­кан, а кои има­ат важ­на уло­га во ре­гу­ли­ра­ње­то на ни­во­а­та на хо­лес­те­ро­лот. До­вол­ни се са­мо три гра­ма бета-глу­кан дневно, за да се на­ма­ли хо­лес­те­ро­лот за око­лу пет от­сто. Во ко­ла­чи­те или чо­ко­ла­ди­те врз ба­за на жи­тарки, во про­сек има око­лу еден грам бета-глу­кан, а во пар­че ове­сен леб око­лу 0,5 грама.

Млеч­ни про­из­вод – Јо­гуртот, раз­ни­те млеч­ни про­из­води, во се­бе сод­ржат ста­но­ли и сте­ро­ли – две при­род­ни суп­станции што по­ма­га­ат во ре­ду­ци­ра­ње­то на ни­во­то на хо­лес­те­ро­лот. Би тре­ба­ло да вне­су­ва­те два гра­ма днев­но од овие суп­станции – ста­нол и сте­рол, а ле­ка­ри­те тврдат де­ка на тој на­чин по три ме­се­ци ни­во­то на хо­лес­те­ро­лот се на­ма­лу­ва за око­лу 15 от­сто.
Ле­ка­ри­те об­јас­ну­ва­ат дека, ко­га ста­ну­ва збор за на­ма­лу­ва­ње на ни­во­то на хо­лес­те­рол, нај­чес­то се збо­ру­ва за тоа кои про­дук­ти не тре­ба да се кон­су­ми­раат. Спо­ред нив­но­то мис­лење, уш­те по­важ­но од тоа е да зна­е­те кои про­дук­ти да ги вклу­чи­те во ис­хра­ната.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот