20 C
Скопје

Објавен јавниот повик за Школата за политики за 2021 година на Претседателскиот центар за политичко образование

Кабинетот на претседателот Стево Пендаровски објави јавен повик за Школата за политики организирана од Претседателскиот центар за политичко образование, што ќе се одржи во периодот од март до ноември 2021 година во рамки на четири едукативни семинари со еминентни предавачи и обучувачи од државата и од странство. Целта на Школата е поврзување на учесниците со различно професионално искуство, кои имаат желба со своите знаења и вештини да придонесат за позитивен развој на општеството.

Како што соопшти Кабинетот на претседателот, учесниците треба да се на возраст од 25 до 35 години, да се државјани на Република Северна Македонија, да го познаваат англискиот јазик, а познавање на друг странски јазик ќе се смета за предност, да имаат истакнато учество во општествениот и политичкиот живот во државата поттикнувајќи позитивни промени, солидни познавања на општествената терминологија, а работното искуство ќе се смета за предност.

– Потребни документи за апликација се пријава која може да се симне од следниот линк, биографија во облик на Europass CV, две препораки од еминентни професори/работодавачи, релевантни за тематиката на Школата, есеј на зададена тема по избор: 1. „Мојот придонес за позитивни промени во нашата држава” и 2. „Мојата визија за демократскиот развој на Северна Македонија”. Повеќе информации за Школата за политики при Претседателскиот центар за политичко образование се достапни на https://pretsedatel.mk/pcpo/, се вели во соопштението од Кабинетот на претседателот.

Селектираните кандидати ќе бидат повикани на усно интервју. Целосната апликација треба да се испрати најдоцна до 1 март 2021 година на [email protected].

Претседателскиот центар за политичко образование цели да организира инклузивни и пристапни настани кои ќе овозможат сите учесници, вклучувајќи ги и лицата со попреченост, целосно да учествуваат. За повеќе информации за пристапноста на настаните или апликацијата, заинтересираните може да се обратат на [email protected]. Право на учество ќе имаат пријавените кандидати кои ги исполнуваат наведените услови и ќе достават целосна и навремена апликација.

Едукативните семинари ќе бидат одржани во согласност со протоколите за работа во време на пандемија со ковид-19, изготвени од Комисијата за заразни болести и усвоени од Владата на Република Северна Македонија.

Поврзани вести

Почина Јаков Лазароски, универзитетски професор и претседател на Претседателството на ЦК на СКМ

Слободен печат

Заев: За мене немаше мирно море

Весна Тодоровска

Папата ги осуди насилствата меѓу Израел и Хамас

Слободен печат

Министерство за транспорт и врски: Договорите за јавни набавки се спроведуваат согласно законите

Слободен печат

Заев: Наместо на барок, споменици и криминални тендери, парите ги насочивме кон граѓаните

Слободен печат

Курти во вторник во Брисел на средба со балканските лидери

Слободен печат

Остави Коментар