Објавен е зборникот „Литературно шаренило на Балканот“ на Марина Мијаковска и Алмира Папиќ

„Литературно шаренило на Балканот“ е мултикултурен зборник како синтеза на поетските рефлексивни творби на поетите што живеат и творат во Македонија, а се припадници на различните националности како мнозинство.

Идејата за да се создаде ваков мултикултурен проект беше поттикната од нашето македонско општество кое е пред сè мултиетничко шаренило. Овој зборник со поезија е резултат на шестгодишниот фестивал на поезијата насловен „Balkansko veče poezije”, а што секоја година се одржува на Меѓународниот ден на мајчиниот јазик (21 февруари) во Скопје, а во организација на Младинската културна асоцијација на Бошњаците -„Шадрван“.

Главни уреднички на овој зборник се Марина Мијаковска и Алмира Папиќ.

Марина Мијаковска

Оваа книга е поетски дијалог помеѓу поетите кои се со различен национален идентитет и говорат и творат на различни јазици, а живеат во иста татковина. Во „Литературно шаренило на Балканот“ се застапени триесет и шест поети со по една песна на мајчин јазик и на македонски јазик:

Прочитајте и...  Најава од Германија: „ИДТ Биологика“ планира анти-ковид вакцина до крајот на 2021 година

Ферид Мухиќ, Борче Панов, Ерол Туфан, Марина Мијаковска, Делвина Крлуку, Љерка Тот Наумова, Алмира Папиќ, Рабије Рашид, Ирена Јурчева, Пунторие Муча-Зиба, Славица Дабевска-Ќировска, Димо Н. Димчев, Ленче Милошевска, Лира Бојку, Оливера Доцевска, Адем Абдулаху, Стојан Арсиќ, Берзат Садики, Славчо Ковилоски, Сеида Бегановиќ, Александра Велинова, Севдија Абдулова Демирова, Авдулах Рамчиловиќ, Филип Димкоски, Дајана Демири, Даниела Андоновска-Трајковска, Лејла Шериф Емин, Ванѓа Михајлова Штерјова, Аго Хаурдиќ, Сезен Сејфула, Биљана Кукунешоска, Десанка Цамиќ, Мехмед Ариф, Каљош Челику, Џемаил Ибраим и Далибор Плечиќ.

Поврзани вести

Опозицијата не сака да слушне за онлајн гласање

Слободен печат

Почнува собраниската расправа по Предлог-буџетот за наредната година

Слободен печат

На граничните премини нема подолги задржувања за влез и за излез од државата

Слободен печат

Трипати повисок данок на имот ќе се плаќа за втор стан

Весна Дамчевска

ВИДЕО: Трамп му даде зелено светло на Бајден за преземање на власта

Слободен печат

🔴 СЛЕДЕТЕ ВО ЖИВО: Денешниот Утрински брифинг од 7.30 до 10.30 е во тек!

СП.

Остави Коментар