Објавата на мајка на девојче со Даунов синдром го трогна регионот: „Се договорија да ја претепаат ќерка ми“

Марија, дете со Даунов синдром/ Србија/ Фото: Инстаграм

Мајка на девојче со Даунов синдром сподели приказна што ја доживеа на детско игралиште и допре многумина, пренесува Индекс.хр.

„Ова е мојата ќерка Теодора, дете како и сите други, но со вишок хромозоми што и предизвикува разни проблеми“, ја започна својата објава Марија Марјановиќ од Србија.

“Но, таа исто така сака да игра, да се смее, да трча, да игра со врзани очи, да се забавува… Како и секое друго дете. Па, кога ќе почне да игра со други деца, најчесто или ја исмејуваат или бега. Не е свесна на тоа што е добро за неа. И моето срце се распаѓа. Ги учам овие други деца и неа како да играат заедно, но не ми оди”, напиша мајката, опишувајќи настан што особено ја повредил.

“Кулминацијата се случи вчера, останав без зборови! Бевме на игралиштето пред нашата зграда, го знае од раѓање. И познати и се децата. Таа се сокри во куќичката, а 5-6 деца се со неа и ја задеваат. Мисли дека играат и кажуваат секакви работи, дека е чудовиште. „Погледни ја, гледај како ги превртува очите, ајде да ја задеваме..“ велат тие. Јас не реагирам, јас сум на метар од нив гледам до каде ќе стигне сето тоа, опишала мајката.

„Кои се овие чудовишта од деца?  Какви луѓе ќе станат? Зошто да ја тепаат Теодора, дете со посебни потреби, која ништо не им може и само си игра? Што е следно? Навистина е голем потфат да воспитуваш дете со попреченост во „Србија, без да полудиш“, заклучи таа.

Марија е претседател на здружението „Најдобри пријатели на Србија“, организација посветена на деца и возрасни со попреченост.

Нејзиниот пост се рашири на социјалните мрежи, а на него коментираше и актерката Маријана Микулиќ.

“Синоќа ме скрши една објава и не можев да спијам, Теодора не ми излегува од глава и што се случува во нејзината невина глава. Во главата на дете кое нема ист сооднос на хромозоми како многу други деца, но таа е само дете. Дете желно за игра, дружење, дете како и сите други деца, но со еден посебен хромозом.
Дете кое беше задевано, исмејувано од група нејзини врсници и мислеше дека децата се смеат затоа што сакаат да се дружат. Но, тие отидоа чекор подалеку (како да ова веќе не беше доволно), заканувајќи се дека откако ќе излезе сама ќе ја претепаат “, напиша актерката.

„Не можам, ми се тресат рацете додека го пишувам ова, солзи ми доаѓаат во очи, и се прашувам кои се овие деца, кои се луѓето што ги воспитуваат овие деца?? !! ЗОШТО да омаловажувате друго дете затоа што е различно на кој било начин, да повикате на линч на едно од нив, од која било причина?!
Кои сме сите ние, какви деца одгледуваме !! “, се прашува таа.

Видео на денот