Нови 600 полицајци ќе се вработат во МВР

Министерството за внатрешни работи објави оглас за вработување на 600 полицајци. На огласот се бараат полицајци за секторите за внатрешни работи во Скопје, Струмица, Охрид, Битола, Тетово, Велес, Штип и Куманово како и за Регионалните центри за гранични работи – Север, Запад, Југ и Исток.

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните општи услови: да е државјанин на Република Северна Македонија; да е полнолетен, а да не наполнил 25 години живот ако за првпат заснова работен однос на работно место во Министерството за кое е предвидено средно образование; активно да го користи македонскиот јазик и неговото кирилско писмо; со безбедносна проверка да е утврдено дека не постои безбедносен ризик од вработување на кандидатот; да има завршено најмалку четиригодишно средно образование; да е здравствено и психофизички способен и со правосилна пресуда да не му е изречена казна забрана на вршење професија, дејност или должност.

Прочитајте и...  Давитковски: Маските може да бидат услов за регуларност или партиска манипулација со гласачите (ВИДЕО)

Кандидатите треба да ги исполнуваат следните посебни услови: потребна телесна висина од најмалку 175 сантиметри за мажи односно 165 сантиметри за жени и висока лична физичка подготвеност.

Постапката за селекција на кандидатите ја спроведува Комисија за избор на кандидат за полицаец формирана од страна на министерот која го определува редоследот на фазите за селекција. Селекцијата се спроведува во следните фази: административна селекција на поднесената документација, проверка на моторички способности, психолошки тест, писмено тестирање, интервју, безбедносна проверка и здравствени прегледи.

Јавниот оглас е објавен денеска на веб-страницата на МВР.

Прочитај повеќе

САС на МПЦ-ОА ги повикува верниците да ги почитуваат мерките за заштита за Духовденската задушница

Слободен печат

Насковска: Во СОС детското село има 14 згрижувачи кои се грижат за 59 деца (ВИДЕО)

Слободен печат

ФЗО: Надминат техничкиот проблем со довод на струја и нормално функционира издавањето лекови на рецепт

МИА Агенција

Казнети 475 граѓани кои не носеле лична заштита

МИА Агенција

Давитковски: Маските може да бидат услов за регуларност или партиска манипулација со гласачите (ВИДЕО)

Слободен печат

Меѓународно истражување „КОВИД-19 и ментално здравје”

МИА Агенција

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Битиќи: Трет пакет економски мерки – платежна картичка за активните невработени лица, ваучер за домашен туризам (ВИДЕО)

Слободен печат

ИНТЕРВЈУ Проф. др. Сашко Јовев: Докажавме дека нашата земја има здравство од европски ранг!

Љубиша Николовски

Кривичен суд: Вработениот во судската писара е негативен на вирусот

МИА Агенција

Д-р Грубовиќ Растворцева за лекувањето со крвна плазма на болните од Ковид-19 – Критериуми, испитувања и евентуален ризик (ВИДЕО)

Слободен печат

Датумот за избори сѐ поблиску, договорот сѐ подалеку

Соња Христовска Угриновска

ВМРО-ДПМНЕ е за избори по завршување на пандемијата, СДСМ и ДУИ остануваат на ставот за 5 јули

Слободен печат