Нова студија открива: Алкохолот е фактор за појава на дури седум видови на рак

алкохол
Фото: Pexels

Нова студија објавена овој месец во списанието „The Lancet Oncology“ укажува на тоа дека употребата на алкохол е важен ризик фактор за појава на дури седум сериозни видови на рак, пренесува „Eat This, Not That“.

Студијата е спроведена од група истражувачи од институции за истражувања на ментално здравје и рак во САД, Канада, Франција и Нигерија. Истражувачкиот тим тврди дека потрошувачката на алкохол се зголемува во Кина, Индија, Виетнам и многу други земји. Констатирале дека на глобално ниво во 2020 година 6,3 милиони лица починале од рак на хранопроводот, грлото, гркланот, дебелото црево, ректумот, црниот дроб и дојка и ја означиле употребата на алкохол како фактор во 741.300 нови дијагнози на рак во 2020 година.

алкохол

Сепак, истражувачите откриле дека во 2020 година, употребата на алкохол е фактор во 741.300 нови дијагнози на рак.

Од 741.300 дијагнози ширум светот за овие седум видови на рак 4,1% може да се припишат на алкохолот. Од вкупниот број случаи, 568.700 или 77 проценти биле мажи.

Рак на хранопроводот имале 189.700. Рак на црниот дроб – 154.700. Третиот најчест, карцином на дојка, бил присутен во 98.300 случаи.

алкохол

Иако не е целосно јасно како истражувачите ги категоризирале трите нивоа на консумација на алкохол, тие заклучуваат: „Најголемиот причина за појава на рак што може да се припише на алкохол беше шесток алкохол (346 400 случаи) и обилно пиење (291 800 случаи)“ Нивната дефиниција за умерено пиење придонела за 103.100 случаи, а пиење до 10 грама алкохол на ден за 41.300 случаи.

Истражувачите заклучуваат дека се „неопходни ефективни политики и интервенции“ за да се подигне свеста за ризиците од карцином поврзан со употреба алкохол и да се намали вкупната потрошувачка на алкохол за да се спречи товарот од карциноми поврзани со алкохол.

Видео на денот