Нова книга: „Ти, моја, безмилосна една!“ од Цветанка Колева

Издавачката куќа „Или-или“ ја објави стихозбирката „Ти, моја, безмилосна една!“ од Цветанка Колева. Книгата е составена од два циклуса. Првиот циклус содржи кратки лирски нарации и стихови, а вториот, вински стихови. Авторката објаснува дека на страниците на книгата има преживеани записи од осум зими и деветта пролет. Создавањето на „Ти, моја, безмилосна една!“ и нејзината објавата на суптилен, пријателски и женски начин ја поттикнале три жени: Снежана Стојчевска, Љупка Антеска и Габриела Стојаноска-Станоеска.

– Кога еднаш поезијата ќе те бакне в чело, кога еднаш ќе те фати магијата, кога ќе ја вкусиш сладоста во стихот, пуштање веќе нема, нема враќање, нема раскрстување. Ако поетесата Љупка Антеска во својата книга „Отвори ги очите“ ѝ се обрати на поезијата со наредба или молба: „Поезијо, остави ме!“, Цветанка Колева помирливо, прифатливо, како мајка ѝ вели „Ти, моја, безмилосна една!“. Тој близок, личен однос не произлегува само од арс-поетиката, туку повеќезначно се обраќа и сама на себе, но и на секој доволно љубопитен и храбар да влезе во овој поетски свет – напиша поетесата Снежана Стојчевска.

Прочитајте и...  Разговор со Дени Омерагиќ, басист на „Светлост“: Интеракција во просторот за слободен израз

Писателката Габриела Стојаноска-Станоеска за поезијата на Колева напиша дека „…напати е медитативна, урамнотежена, напати растреперена, исповедна, меланхолична, кревка… напати екстатична, страсна, џиш… напати остра, бурна, безмилосна каква што е во насловот…“.

Цветанка Колева (1975, Прилеп) дипломирала на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ во Скопје, на Катедрата за македонски јазик. Работела четири години како професор по македонски јазик на странци волонтери во невладина организација во Кавадарци. Во 2012 година со својата прва поетска книга „Ладно кафе“, издадена за издавачката куќа „Или-или“ од Скопје, е една од четирите поетеси чии книги ја сочинуваат женската поетска едиција „Русалки“.

(Текстот е објавен во „Културен печат“ број 31, во печатеното издание на „Слободен печат“ на 16-17 мај 2020)

Прочитајте и...  Нова книга за Скопје: Антологиски раскази во кои градот станува личност

Прочитај повеќе

Разговор со Дени Омерагиќ, басист на „Светлост“: Интеракција во просторот за слободен израз

Тони Димков

Нова книга за Скопје: Антологиски раскази во кои градот станува личност

Тони Димков

Изложбa во КИЦ: „Црно – шарено“ од Дарко Аницин

Тони Димков

Проект „Шишка виа МКЦ“: Нов модел за промовирање на културата

Тони Димков

Актуелни уметнички случувања: „Нов светски поредок“ во Мала станица

Тони Димков

ДФРМ: Независните филмски работници добија финансиска поддршка

Тони Димков

Остави Коментар

Прочитај повеќе

Современа култура и културни политики: „Локомотива“ создава архива на рефлексии

Тони Димков

10. Филозофски филмски фестивал: Роденденско издание во хибридна верзија

Тони Димков

Излезе „Културен печат“ број 33 во весникот „Слободен печат“

Тони Димков

Кинотека: Монографијата „Манаки“ е достапна онлајн

Тони Димков

Поетска антологија: Две хаику песни од Александар Прокопиев се објавени во „Длабока светлина“

Тони Димков

Магични приказни на „Три“: Современа поморска авантура од Александар Секулов

Тони Димков