Нов рецепт од кујната на Дијана Иваноска: Солени крекери со пармезан и рузмарин

Дијана Иваноска
Дијана Иваноска / Фото: Приватна архива

Животот навистина може да биде беспрекорно вкусен, а тоа го потврдува и Дијана Иваноска од Тетово, која со својот талент за комбинација на вкусови нè носи на едно исклучително гастрономско патување.

Неодолив летен десерт од Дијана Иваноска: Сочна торта со јагоди и бела чоколада

Иваноска стои зад инстаграм-профилот „Dash of Spice“ и ни ги открива малите тајни за создавање магија од вкусови. Своите рецепти почнала да ги споделува со своите следбеници и пријатели од почетокот на пандемијата.

„Го сакам секој дел од процесот, но најмногу уживам во фотографирањето на храната“, ни открива Дијана.

Дијана Иваноска
Дијана Иваноска / Фото: Приватна архива

Таа денеска споделува рецепт за солени крекери со пармезан и рузмарин.

„Миризливи, зачинети превкусни крекери. Комбинацијата од рузмарин и пармезан ги прави овие крекери неодоливи. Се надевам ќе ги пробате“, вели таа.

Дијана Иваноска
Дијана Иваноска / Фото: Приватна архива

Потребни состојки:

– 170 г брашно
– 90 г пармезан (рендан)
– 2 лажици свеж рузмарин (ситно исечкан, ако немате свеж, може да употребите и сув
рузмарин)
– 1/2 лажиче сол
– 1/4 лажиче бибер
– 113 г путер омекнат
– листиња магдонос, рузмарин, жалфија или други зачински билки (опционално)

Дијана Иваноска
Дијана Иваноска / Фото: Приватна архива

Подготовка:

Во подлабок сад измешајте го брашното со пармезанот, рузмаринот, солта и биберот. Додадете го омекнатиот путер и замесете тесто. Ако не се спојува додадете многу малку ладна вода, лажиче по лажиче додека добиете мазно тесто. Оформете диск, завиткајте го во проѕирна фолија и оставете го во фрижидер барем еден час. Загрејте ја рерната на 180 степени. Ставете го тестото врз хартија за печење и развлечете го. Дебелината на кората треба да биде 0,5 цм. Ставете од зачинските билки на повеќе места на тестото на оддалеченост од неколку цм. Ставете парче хартија за печење одозгора и нежно поминете со сукало да навлезат малку билките во површината на тестото. Со чаша исечете ги крекерите. Останатото тесто од страните спојте го одново и повторете ја постапката. Печете ги крекерите 10 до 15 мин или додека поруменат краевите. Оставете ги да се оладат и уживајте со чаша бело вино или пиво.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот