Нов апел на ИОК: Без прегратки, маските да се вадат само за фотографирање

EPA-EFE/JOE GIDDENS

Меѓународниот олимписки комитет (ИОК) побара од натпреварувањето на Олимписките игри да нема прегратки за време на церемонијата на доделување на медали, а исто така и да не се тргаат маските на подиумот не повеќе од 30 секунди.
– Постојат работи кои за жал мора да ги заостриме – изјави Марк Адамс, портпаролот на ИОК.

Ова значи дека ИОК ги ажурираше протоколите и правилата на однесување за време на Игрите во Токио поради пандемијата на коронавирусот.
Националните олимписки комитети ги добија новите инструкции во кои е нагласено дека заштитните маски на подиумот можат да се симнат на само 30 секунди поради фотографирање.

Исто така, ИОК бара да нема прегратки за време на прославувањето на освоените медали.
– Нема опуштање. Бараме и ги молиме сите да ги почитуваат правилата без разлика во каков однос сте со натпреварувачот кој освоил медал. Прегратките не се неопходни, важно е сите да бидеме внимателни како за спортот, така и за сите кои се на Игрите но и за нашите пријатели во Јапонија кои не примија во нивната држава во овие тешки времиња – изјави Адамс.

Јавноста во Јапонија се уште е непријателски настроена кон одржувањето на Игрите кои ќе траат се до 8 август.

Видео на денот