Нина Дуковска ни препорачува: Израдувајте ги најблиските со Дорајаки – брзи и превкусни јапонски палачинки!
Ако сте љубител на американските, тогаш веројатно ќе ви се допаднат и јапонските Дорајаки палачинки или сендвич од две воздушести палачинки. Дорајаки се нарекува и Микаса, од планината. Микаса во Нара, кој е до Осака.
Потребни состојки:
- чоколаден (темен) крем
- смеса за палачинки
- три големи лажици зејтин
- 150 милилитри вода
- две јајца
Подготовка:
Во сад се става мешавината за тесто, масло, вода и јајца. Се меша со миксер додека не се изедначи смесата.
Ги правиме во загреана тава (по можност помала, за да се направат помалечки) и се става од смесата.
Откако малку ќе оладат се премачкуваат со чоколаден крем, се сечат на пола и се преклопуваат со друга палачинка по истиот принцип.
НА ЗДРАВЈЕ!
За повеќе вакви рецепти, заследете ја ОВАА ФЕЈСБУК ГРУПА и ОВОЈ ИНСТАГРАМ ПРОФИЛ.