Невролозите откриваат: Како да се подмлади мозокот?

жена
Фото: Unsplash

Невролозите анализирале 70.000 случаи на пациенти од 90 различни земји и докажале дека сите можеме да го забавиме процесот на стареење, па дури и да го подмладиме мозокот. Нашиот мозок има 10 милијарди нерви, а секој ден губиме по дури 85.000 клетки.

Еве што треба да се прави, според невролозите, за да се подмлади мозокот:

– Создавајте позитивни социјални врски, затоа што луѓето ги имитираат навиките
на оние со кои се дружат;
– Никогаш не престанувајте да учите нови работи;
– Водете здрав живот;
– Консумирајте рибино масло;
– Научете да свирите на некој инструмент;
– Плетете или научете да плетете;
– Редовно занимавајте се со спорт;
– Танцувајте;
– Спијте најмалку седум часа;
– Размислувајте позитивно или барем почнете да го правите тоа;
– Бидете благодарни и запишувајте ги работите за кои сте благодарни;
– Медитирајте.

Видео на денот