Неодоливи грузиски палачинки од кои ќе ви потечат лиги
Овие рустикални палачинки со јајца исполнети со топено сирење го илустрираат видот на храна што им била потребна и достапна на Грузијците кои живеат на големи надморски височини во планините. Филот од путер и урда се нарекува хавици. Толку е богат што палачинките може да се готват во речиси сува тава.
Потребни состојки:
– 2 јајца
– 1/3 шолја шеќер
– 1 шолја рикота или урда
– 1 полја брашно
– 1 лажиче прашок за пециво
– 1 лажица сок од лимон или оцет
– 1 лажица екстракт од ванила
– прстофат сол
– 1/2 шолја масло за пржење
Начин на подготовка:
Во средна чинија изматете ги јајцата и шеќерот. Додадете рикота или урда, сода бикарбона, сок од лимон/оцет, екстракт од ванила, сол и брашно.Измешајте добро – тестото мора да има конзистентност на тесто за колачи.
Загрејте околу 2 лажици масло во тавата и ставете од тестото. Не преоптоварувајте ја тавата, оставете простор помеѓу палачинките. Гответе на средно-тивок оган додека не се формираат меурчиња и не се оформат рабовите, околу 3-4 минути. Превртете и гответе од другата страна.
– Во тестото може да додадете кора од лимон, парченца чоколадо, банани, јаболка и слично.