Необична фантазија од вкусови: Медено пилешко со сланина – идеален ручек за викенд! – Слободен печат
ЕспресоХрана

Необична фантазија од вкусови: Медено пилешко со сланина – идеален ручек за викенд!

Пикантното и сочно пилешко одлично оди со салата од кисела зелка или со печени јаболка

Состојки:
  • 1 парче пилешко бело месо (околу 400 г)
  • 10-15 тенки резанки димена сланина
  • 1 полна лажичка мед
  • 1 полна лажичка сенф
  • сок од 1 лимон
  • бибер
  • толчена лута пиперка

 

Напомена: Ако димената сланина е многу солена, нема потреба да го посолувате месото.

Приготвување:
  • Вклучете ја рерната да се загрее на 250 степени Целзиусови и додека таа се грее, исечете го пилешкото во должина на тенки стапчиња.
  • Од бело месо од 400 г може да исечете десетина стапчиња, што не се ни премногу мали, ни премногу големи. Ако сакате да направите поситни залчиња, тогаш исечкајте ги поситно.
  • Помалите ролнички може да ви послужат како залчиња што ќе ги набодете на чепкалки како мезе. Секако дека на помалите парчиња ќе им треба и пократко печење.
  • Посолете го месото, зачинете го со бибер и наросете го со малку толчена лута пиперка.
  • Во чинија измешајте сок од лимон, сенф, мед и пиперка.
  • Сето тоа добро измешајте го и со таа смеса премачкајте ги од сите страни пилешките стапчиња замотани во сланина.
  • Ставете ја тепсијата во загреана рерна и печете десетина минути.
  • Извадете ја тепсијата, свртете го месото и печете уште десетина минути или додека зарумени месото.

Преземањето на оваа содржина или на делови од неа без непосреден договор со редакцијата на Слободен Печат значи експлицитно прифаќање на условите за преземање, кои се објавени на сајтот.

Тагови

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *

Close