Секој леб не дебелее: Калориски водич на видови на леб и препораки за диета

pixabay

Во основа, лебот не дебелее, напротив, богат e со растителни влакна, витамини од групата Б и минерали, и тој е суштински сојузник на ситоста и физичката подготвеност. Сè додека внимателно го изберате меѓу многуте сорти денес достапни во продажба.

Кога некој мисли на леб, веднаш го исклучува фактот дека токму лебот може да биде сојузник во диетите и во здравата исхрана. Во реалноста, ова не е секогаш точно. Лебот може да биде вклучен во нискокалорична диета, се разбира, ако го изберете вистинскиот леб. Ако целта е да изберете нискокалоричен леб, тогаш мора да ги избегнувате лебовите со бројни дополнителни состојки и полнења.

Не можеме да зборуваме едноставно за „леб“, туку за разни видови леб, бидејќи лебот денес е достапен во многу варијанти. За да ви помогнеме да дознаете малку повеќе за карактеристиките на лебот, составивме избор од различни категории на лебови и ги претставивме калориите за секој вид. Конечно, можете да откриете каков точно леб да одберете што е соодветен за вас, особено ако не сакате да конзумирате прекумерна доза на неприродни масти или адитиви.

Класични типови (во 100 грама)

Традиционален леб (бел): 264 калории

‘Ржан леб: 230 калории

Леб од цели зрна (интегрален леб): 235 калории

Селски леб: 245 калории

Црн леб: 259 калории

Леб од житарки: 250 калории

Чиабата: 272 калории

Леб со сусам: 255 калории

Леб од трици: 260 калории

Леб со афион: 265 калории

Леб од лен: 285 калории

Леб од/со сончоглед: 300 калории

Француски леб: 286 калории

Видови полнет леб

Леб со суво грозје: 288 калории

Леб со маслинки: 308 калории

Фокача: 349 калории

Леб со смокви: 350 калории

Крекери: 280 калории

Млечен леб: 366 калории

Двопек и тост

Интегрален двопек: 370 калории

Класичен тост: 415 калории

Класичен двопек: 388 калории

Шведски (сладок) леб: 400 калории

Багета (од бело брашно): 280 калории

За време на диета

Ако сакате да ослабнете добро е да преферирате леб од интегрално брашно, отколку класичен (бел) леб, зашто кога се рафинира лебот ги губи своите главни хранливи состојки, а тоа се витамините, растителните влакна и минералните соли.

Лебовите од интегрално брашно, особено ‘ржаниот леб, придонесуваат за подолга ситост од нутриционистичка гледна точка, па е најсоодветен за диетите.

При изборот на леб внимавајте на додатоците богати со липиди, во форма на сирење, сланина, ореви или други вкусни состојки – полнетиот леб има склоност да биде значително повисок во калориска вредност од традиционалниот леб.

Добро е да се знае дека тостираниот леб и двопекот, како и лебовите за сендвичи, често содржат масти што класичниот леб природно не ги содржи, како и многу адитиви и особено високо ниво на сол, што ги прави непогодни за диети.

Најдобар начин да бидете сигурни во калориите на лебот што го јадете е да го направите дома: со тоа, ќе ги знаете точно сите состојки што биле користени за подготовка и нема да има изненадувања во однос на додадени масти или адитиви.

 

 

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот