Не паничете: Што да направите ако ви се заглави коска од риба во грлото?

Profimedia

Важно е да бидете смирени. Пред сè, пробајте неколку корисни совети кои ќе ви помогнат да се ослободите од коската во грлото. Ако не ви помогне ниту една техника, задолжително побарајте лекарска помош.

Колкупати ви се случило додека јадете риба да ви се заглави коска во грлото? Оваа навидум безопасна работа може да стане сериозна кога ќе настапи давење. Некои дури не се ни осмелуваат да јадат риба поради стравот да не проголтаат коска што е навистина непријатно. Во секој случај, никако не треба да паничите.

Што не смеете да правите

Важно е да знаете како да ги извадите коските од риба од грлото. Всушност, поважно е да знаете кои активности не треба да се спроведуваат, бидејќи погрешните техники за отстранување на туѓ предмет од гркланот, можат да доведат до сериозни компликации.

unsplash

1. Забрането е силно кашлање, бидејќи ги оптоваруваат мускулите на гркланот. Движењата што се прават при кашлањето може да ја однесат коската надолу во ѕидот на хранопроводот, што може да биде смртоносно. Исто така, забрането е провоцирате повраќање и силно кивање, или удирање по грбот.

2. За да ја отстраните коската од грлото, не користете импровизирани средства како што се вилушки, чепкалки за заби, четкичка за заби, прсти завиткани во газа итн. Сите овие предмети или го повредуваат гркланот, или ја туркаат коската подлабоко во слузницата, или предизвикуваат гноен рефлекс, што е лошо.

3. Никако не смеете да го масирате вратот сосила однадвор, бидејќи тоа може да придонесе за понатамошно продирање на коската во слузницата.

4. Познато е меѓу луѓето дека ако проголтнете коска од риба, прво треба да голтнете парче застоен леб или кора по него. Но, лекарите сметаат дека тоа е погрешно. Особено е опасно да се проголтаат необработени корки леб, бидејќи нивните рабови можат да ја изгребат слузницата. Често по ваквиот „третман“ жртвата не чувствува олеснување, иако коската излегла. Но, откако кората ќе го повреди грлото, болката останува иста како порано, дури и поинтензивна.

5. За проголтаната коска од риба, не е добро решение ниту медот. Медот е леплив и може да ја преземе коската. Но, тоа ја иритира слузницата. Ова предизвикува кашлица, што е непожелно.

6. Еден од советите на луѓето за отстранување на коската од грлото во домашни услови е дека треба да ја исплакнете со голема количина вода од житарки. Во никој случај не практикувајте го овој совет! Течноста што содржи и најмали цврсти честички, ќе ја повреди слузницата, а замислете што може да се случи со големите зрна.

Profimedia
Фото: Profimedia

Кои техники можете да ги примените

Ова се некои од методите коишто ќе ви помогнат доколку не можете веднаш да одите на лекар:

1. Прво пијте вода. Понекогаш ова може да биде доволно за да се реши проблемот со коската во грлото.

2. Кашлајте. Кашлањето е интинктивна реакција која може да ви помогне. Кашлањето може да помогне и коската да се исфрли на наједноставен начин. Но, никако силно кашлање.

3. Обидете се сосила да исфрлите воздух низ грлото. Тоа е како да дувате воздух, обидувајќи се да не ги напрегате мускулите на гркланот, но најмногу користејќи ги дишните мускули на градниот кош.

4. Маслиново масло. Понекогаш можете да се ослободите од коската во грлото ако проголтате неколку лажици растително масло. Можете да користите какво било масло, но најдобро е маслиновото масло, затоа што човечкото тело полесно го апсорбира. Лажица маслиново масло може да ви помогне, секако, ако сте проголтале мала коска.

5. Банана. Ставете мало парче во уста додека бананата не омекне, а потоа проголтајте. Бананата ќе ја фати рибната коска и ќе ја повлече во желудникот.

6. Лимон. Исечете парчиња лимон и полека цицајте го сокот, кој, поминувајќи низ грлото, ќе ја раствори коската.

7. Коската исто така можете да ја отстраните и со густи смеси како јогурт, кефир, желе, пире од компир…

8. Помош во отстранувањето на заглавените коски може да биде и обична вода со сол. Ако додадете мала количина сол во чаша вода и испиете неколку голтки, тоа ќе помогне коската да се оддели од грлото и да влезе во хранопроводот, каде што успешно се вари. Исто така, може да помогне во спречување на инфекцијата ако ја изгребете слузницата.

9. Натопете парче леб во топла вода или млеко. Направете топче од лебот и голтнете го. Рибната коска би требало да се закачи за лебот и да лизне низ хранопроводот.

Напомена: Ако имате проблеми со дишењето поради заглавена коска од риба, треба веднаш да ја контактирате најблиската амбуланта. Не обидувајте се упорно сами да ја извадите коската. Можете дополнително да ја повредите слузницата и да предизвикате инфекција. Ако коската е голема и длабоко навлезена, итно побарајте медицинска помош.

Видео на денот