Не фрлајте ги остатоците од храна: Еве како можете мудро да ги искористете за вкусни оброци

unsplash
Фото: Unsplash

На сите ни останува храна, таа се фрла, а времињата не се идеални за големи количини на храна да се фрлаат толку ноншалантно. Кога би ги користеле повторно, би направиле некои други одлични јадења, прилози, салати.

Еве неколку примери за тоа како може да се користат остатоците: Како мудро да се користат остатоците – домашни рецепти

Стар леб

Секогаш го има, секогаш се фрла и понекогаш  недостасува идеја, се заборава на нешто што некогаш  било правено од него. Стариот леб можете лесно да го користите со тоа што ќе го исечете на коцки и ќе го оставите да се исуши за да добиете двопек. Исто така, може да биде одличен појадок или вечера ако го натопите во изматено јајце и го испржите или испечете, а може да се искористи и за одлична мусака, натопен во млеко и нареден на дното на огноотпорен сад.

На пример, готвите пилешка супа од пилешки грбови и крилца, еве како сето тоа да го искористите. Отстранете го месото и кожата од коските, потоа исечете сѐ ситно. На стариот леб натопен во млеко и исцеден, додадете му зачини, јајце, една мала главица кромид, изблендиран, исто така, едно чешне лук и една пиперка. Така ќе добиете одлични ќофтиња, но внимавајте бидејќи оваа смеса е мека, ќе биде подобро, ако потоа на средината додадете коцка фета сирење.

Месо

Или нешто слично – ви останува ориз-бизи од вчера или дури завчера, две парчиња малку месо, што најчесто ни се случува, можеби и пржен карфиол. Излупете неколку компири, исчистете ги и изрендајте, покријте го дното на огноотпорниот сад и ставете ја во него таа смеса или ѓувечот, исечкајте убаво, па ставете го месото што ви останало одозгора, не е важно дали е пржено или печено, исечкајте го. Потоа ставете го остатокот од компирот одозгора, додадете сол, тапкајте со раката да се изедначи. Бидејќи сето ова е веќе обработено, нема да треба да се пече долго време, нека температурата во рерната биде посилна. Посипете со половина чаша вода и разматете 2 јајца со кисела павлака и малку млеко и прелијте ја мусаката. Печете околу половина час и готово е.

Колачи

Кога ќе ги сечеме колачите, станува збор за мали колачи, секогаш ги отсекуваме рабовите на тортата и таа останува и или се фрла или се јаде „во од“. Сето тоа можете убаво да го измелете и да го оставите во фрижидер. Ако е премногу суво, можете да додадете еурокрем или џем, остаток од филот, рум, кокос, бисквити, има разни варијации и изборот е ваш, а ќе добиете извонредни топчиња, коишто можете да ги „извалкате“ во кокос или чоколадо.

Тестенини

За тестенините кои останале и нема да се користат, еве ги можностите за одлична салата како оброк – малку павлака, малку мајонез, малку пржено пилешко. Или павлака, мајонез, рендана шунка и трапист. Или можете да го измешате сето тоа и да го запечете – ќе добиете вечера за миг. Секако, прво треба да ги поминете низ топла вода или ако почнале да се сушат, оставете ги да стојат 5 минути во таа вода и ќе се сварат како што кога биле свежи.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот