Наутот е секогаш добра идеја: Мешунка полна протеини која може да се подготвува на повеќе начини
Наутот со години се провлекува во различна форма во нашата кујна, а многумина се уште се изненадени кога гледаат наут во продавниците бидејќи не се навикнати да го јадат или да го подготвуваат.
Па дури и оние кои уживаат во салата или чорба со наут не знаат дека се јадат и неговите млади листови кои се приготвуваат како и другите зелени зеленчуци и содржат повеќе минерали од дури и од спанаќот.
Сето тоа покажува зошто во медитеранскиот круг наутот долго време се тркала околу огништето. Ова не е чудно, затоа што наутот е вреден извор на протеини, многу вкусен и погоден за подготовка на широк спектар на јадења. Најчесто се служи во разни видови салати, но во Северна Африка и Индија е многу честа состојка во чорбите од зеленчук и месо.
Повеќенаменска мешунка
Бидејќи наутот може да се меле, со тоа неговото брашно може да стане основа за речиси сите јадења во кои се става брашно, од популарните колачи, преку палачинките до најразлични десерти.
Некои видови наут може да се подготват и како пуканки затоа што пукнаат на висока температура, а исто така можете да подготвите здрави грицки со обичен наут така што прво ќе ги сварите, потоа можете да ги испечете во рерна со зачини по желба.
Брз намаз за крекери или тост
Но, ручекот може да започне и со предјадење, а ако потоа на трпезата понесете хумус, блискоисточен намаз од леблебија и паста од сусам, слободно можете да го завршите бидејќи е вкусен и заситен оброк. Тој е добра комбинација со повеќето зеленчуци, затоа хумусот е секогаш добра идеја.
Наутот сварете го и измешајте со три лажици маслиново масло, сок од половина лимон, сол, бибер и таан. Измешајте сè додека убаво не се соедини.
Потекнува од Блискиот Исток
Наутот е една од најстарите намирници во светот. На Блискиот Исток се пронајдени траги од одгледување и уживање во јадења од оваа мешунка од периодот 7500 п.н.е.