Наутот е секогаш добра идеја: Мешунка полна протеини која може да се подготвува на повеќе начини

наут
Наут / Фото: Pexels

Наутот со години се провлекува во различна форма во нашата кујна, а многумина се уште се изненадени кога гледаат наут во продавниците бидејќи не се навикнати да го јадат или да го подготвуваат.

Па дури и оние кои уживаат во салата или чорба со наут не знаат дека се јадат и неговите млади листови кои се приготвуваат како и другите зелени зеленчуци и содржат повеќе минерали од дури и од спанаќот.

наут

Сето тоа покажува зошто во медитеранскиот круг наутот долго време се тркала околу огништето. Ова не е чудно, затоа што наутот е вреден извор на протеини, многу вкусен и погоден за подготовка на широк спектар на јадења. Најчесто се служи во разни видови салати, но во Северна Африка и Индија е многу честа состојка во чорбите од зеленчук и месо.

наут

Повеќенаменска мешунка

Бидејќи наутот може да се меле, со тоа неговото брашно може да стане основа за речиси сите јадења во кои се става брашно, од популарните колачи, преку палачинките до најразлични десерти.

Некои видови наут може да се подготват и како пуканки затоа што пукнаат на висока температура, а исто така можете да подготвите здрави грицки со обичен наут така што прво ќе ги сварите, потоа можете да ги испечете во рерна со зачини по желба.

наут

Брз намаз за крекери или тост

Но, ручекот може да започне и со предјадење, а ако потоа на трпезата понесете хумус, блискоисточен намаз од леблебија и паста од сусам, слободно можете да го завршите бидејќи е вкусен и заситен оброк. Тој е добра комбинација со повеќето зеленчуци, затоа хумусот е секогаш добра идеја.

наут

Наутот сварете го и измешајте со три лажици маслиново масло, сок од половина лимон, сол, бибер и таан. Измешајте сè додека убаво не се соедини.

наут

Потекнува од Блискиот Исток

Наутот е една од најстарите намирници во светот. На Блискиот Исток се пронајдени траги од одгледување и уживање во јадења од оваа мешунка од периодот 7500 п.н.е.

Почитуван читателу,

Нашиот пристап до веб содржините е бесплатен, затоа што веруваме во еднаквост при информирањето, без оглед дали некој може да плати или не. Затоа, за да продолжиме со нашата работа, бараме поддршка од нашата заедница на читатели со финансиско поддржување на Слободен печат. Станете член на Слободен печат за да ги помогнете капацитетите кои ќе ни овозможат долгорочна и квалитетна испорака на информации и ЗАЕДНО да обезбедиме слободен и независен глас кој ќе биде СЕКОГАШ НА СТРАНАТА НА НАРОДОТ.

ПОДДРЖЕТЕ ГО СЛОБОДЕН ПЕЧАТ.
СО ПОЧЕТНА СУМА ОД 60 ДЕНАРИ

Видео на денот