Научниците открија што две лажици мед на ден му прават на организмот
Новото истражување покажа дека медот може да го подобри нивото на шеќер и холестерол во крвта. Оваа студија беше објавена во научното списание „Nutrition Reviews“, а ја спроведеле научници од Универзитетот во Торонто.
Истражувачите се фокусирале на 18 различни контролирани испитувања кои опфатиле повеќе од 1.110 испитаници и траеле во просек околу два месеци. Сакале да утврдат какво и колкаво влијание има медот врз кардиоваскуларните метаболички фактори на ризик.
Резултатите покажале дека медот има позитивно дејство на здравјето на срцето, односно поволно влијае на нивото на шеќер во крвта и на холестеролот.
Учесниците генерално консумирале околу две полни лажички мед дневно, но било забележано дека суровиот мед е тој што дава многу повеќе придобивки. Од друга страна, преработениот мед не е толку ефикасен кога се во прашање придобивките за организмот. Инаку, сиров мед е мед кој е апсолутно природен, непреработен, непастеризиран, нефилтриран, без никаква последователна обработка.
„Овие резултати се изненадувачки, имајќи предвид дека медот е приближно 80 отсто шеќер. Но, медот е воедно и сложен состав од шеќери, протеини, органски киселини и други вообичаени и ретки биоактивни соединенија кои се многу корисни за здравјето“, заклучиле истражувачите што ја спровеле студијата.
„Медот е богат со антиоксиданти кои се добри за здравјето на срцето. Содржи флавоноиди кои имаат способност да го спречат формирањето на згрутчување на крвта, но и фенолни соединенија кои го намалуваат ризикот од срцеви заболувања и ги штитат клетките од оксидативен стрес“, вели диететичарката Кетрин Хервасио.
Таа додала и дека сировиот мед не претрпел никакви методи на преработка, поради што задржува повеќе хранливи материи и антиоксиданти од преработениот мед.
„Јадењето мед во неговата најприродна состојба е најдобрата опција“, вели Кетрин.
Експертите велат дека една до две лажици сиров мед дневно се доволни за да ги добиете хранливите материи што ви се потребни за добро здравје.