Научници тренираат крави како да користат тоалет, за да и помогнат на планетата Земја

Крави / Фото: Архива на „Слободен печат“

Новозеландски и германски научници успешно ги обучија кравите да уринираат во посебни области, со надеж дека тоа ќе помогне да се намали загадувањето на водата и емисијата на гасови одговорни за ефектот на стаклена градина.

Истражувачите од Универзитетот во Окленд, Линдзи Метју и Даглас Елиф, работеа со 16 телиња на фарма управувана од Истражувачкиот институт за биологија на животни во Германија.

Заедно со германските колеги, двојката покажа дека повеќето телиња можат да бидат обучени да ја „задржат“ урината, се вели во соопштението.

Урината на кравата има многу азот, па ако кравите научат барем повремено да уринираат во „тоалетот“, азотот би можел да се зароби и разреши пред да ја загади водата или да се претвори во гас од азотен оксид.

Кога кравите почнаа да уринираат на погрешно место, научниците ги активираа вибрациите на јаките.

Телото беше наградено со храна доколку уринираше во „тоалетот“, познат и како „MooLoo“, кој беше светло зелено за да се разликува од другите пенкала.

„Така некои ги обучуваат своите деца – ги ставаат во тоалет, чекаат да уринираат, а потоа ги наградуваат“, вели Метјус.

„Се испостави дека работи и со телиња“, додаде таа.

До крајот на 15-дневната обука, три четвртини од животните уринирале три четвртини во тоалетот.

„Ако можеме да собереме 10 или 20 проценти од урината, тоа значително ќе ги намали емисиите на штетни гасови и емисиите на азот во природата“, рече Елиф.

„Реакцијата на луѓето е -„ луди научници “, но всушност, основите се таму“, рече Метјуз.

Извор: ДПА

Видео на денот